FiraTàrrega. Teatre al carrer

Actualitat de la fira

Notícies

← Altres notícies

Dilluns, 22 de de juny de 2015

La programació escènica de FiraTàrrega posa l’accent en les arts visuals

FiraTàrrega  acull  entre el 10 i el 13 de setembre 56 companyies i participa en la producció de 14 espectacles

Compra'm, la proposta de  live cinema d'Insectotròpics serà l'espectacle inaugural d'aquesta edició

FRESH STREET, el primer Seminari Europeu per al Desenvolupament de les Arts de Carrer, reunirà més de 200 agents culturals a Tàrrega i Barcelona

Tàrrega, 22 de juny de 2015 - Del 10 al 13 de setembre Tàrrega esdevindrà la capital de les arts escèniques. 56 companyies, 800 professionals arribats de tot el món i una acurada selecció d'espectacles de teatre, moviment i circ es donaran cita a la capital de l'Urgell.  La  nova edició posa l'accent en els codis de les arts visuals.

La Fira és també una marca que reivindica les arts de carrer a casa nostra a partir d'una mirada panoràmica i tres pilars fonamentals: els dies de FiraTàrrega (Exhibició i mercat), el Programa de Suport a la Creació (Laboratoris de creació, residències i  coproduccions transnacionals) i el Màster de Creació en Arts de carrer (FiraTàrrega i UdL). FiraTàrrega és avui un projecte de 360 graus / 365 dies que integra exhibició i mercat, producció i formació.

Els imperdibles de FiraTàrrega 2015

Enguany la Fira posa l'accent en els espectacles que integren les arts visuals en el seu discurs, gràcies a companyies com Insectotròpics, mestres en l'art de barrejar les arts plàstiques, el teatre i el vídeo per crear performances multidisciplinàries de cinema en viu o l'arquitecte Xevi Bayona, que presentarà la instal·lació El bosc de Van Der Graff, un recinte de contemplació enmig de palots, elements de fusta vinculats als arbres fruiters, capaços d'encerclar una atmosfera on uns ginys suspesos d'uns màstils generen un ambient de llum, color i so. Destaquen també la presència de Quim Moya, Deriva Mussol, Nacho Vilar Producciones o Abast Elàstic.

Una de les novetats d'aquest 2015 és una primera jornada amb tres grans espectacles. Al migdia, els mexicans Vaca 35 presentaran la seva nova peça Cuando todos pensaban que habíamos desaparecido. A la tarda, el pavelló Sant Josep acollirà Sifonòfor, d'Animal Religion, i a la nit l'espectacle inaugural anirà a càrrec dels Insectotròpics, amb Compra'm.

Entre els plats forts d'aquest 2015 hi ha les noves creacions de la companyia Vero Cendoya, Íntims Produccions o els balears Auments. També destaquen els catalans Leandre, amb l'espectacle de clown Iceberg, En diciembre i el seu Purpusii oníric, un univers propi farcit de desequilibris, jocs i girs poètics i Marga Socias, que presentarà The Hole&Corner Travel Agency, un espectacle itinerant amb el qual vol acostar-se a la ciutat des d'una perspectiva col·lectiva, sensorial, fantàstica i lúdica.

De fora de les nostres fronteres arriben els ballarins nord-americans Dorrance Dance i la seva visual peça de claqué E.T.M: The Initial Approach; el duet anglès Chameleon Company, que després de l'excel·lent acollida dels seus dos treballs anteriors de dansa de carrer presentarà Hands Down; el duet argentí de dansa contemporània Cortez-Fontán, amb Los cuerpos; el Piano Suite dels italians Teatro Necessario, un espectacle que combina el clown amb l'acrobàcia, la dansa vertical i la música en directe, o els mexicans Teatro Línea de Sombra i la seva instal·lació escènica Durango 66

Dels participants a URBAN NATION 2015, l'espai de la programació dedicat a la dansa urbana, destaquen Ousmane Wiles i Ephrat Asherie, dels Estats Units, la companyia espanyola Dani Pannullo Dancetheatre Co i el català Quim Moya.

Les seccions de la programació

SECCIÓ OFICIAL: recull peces internacionals madures, inèdites a casa nostra i que tenen com a objectiu enriquir la mirada local sobre el fet escènic.

PLATAFORMA: a l'apartat R+D+I de FiraTàrrega s'inclouen espectacles que han passat pel Programa de Suport a la Creació o altres experiències de coproducció.

ONDARA PARK: agrupa la programació relacionada amb la festa i l'entreteniment.

PROGRAMA OBERT: espai que s'obre a la participació del sector privat.

PROGRAMA FORMATIU: recull els resultats de pràctiques educatives relacionades amb les arts de carrer, com és el cas del taller del Màster de FiraTàrrega.

Tal i com ja es va fer en l'anterior edició, enguany la direcció artística torna a proposar els itineraris, una eina dissenyada perquè cada espectador trobi el seu recorregut d'espectacles idoni dins de la programació.

FiraTàrrega PRO

FRESH STREET. Seminari Europeu per al Desenvolupament de les Arts de Carrer

Fresh Street #1, organitzat conjuntament per FiraTàrrega i la xarxa Circostrada amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'Institut Ramon Llull i Acción Cultural Española, és un esdeveniment que preveu reunir del 9 a l'11 de setembre a Barcelona i a Tàrrega més de 200 operadors culturals claus (professionals, artistes, gestors de polítiques culturals, crítics i premsa) per dibuixar un panorama general del sector de les arts de carrer a Europa. El seminari inclourà col·loquis, taules de treball i un programa artístic per fomentar la reflexió i l'intercanvi de coneixements entre els participants.

CASA. Circus Arts and Street Arts Circuit

Circus Arts and Street Arts Circuit, liderat per MiramirO vzw (Bèlgica), amb FiraTàrrega, Circusinfo Finland (Finlàndia), Upplev Botkyrka AB/Subtopia (Suècia), Zahrada, O.P.S. (República Txeca), és un projecte de cooperació que es desenvolupa entre l'1 de maig de 2015 i el 30 d'abril de 2017, i recolza un grup seleccionat de professionals dels sectors del circ i les arts de carrer. El programa busca l'obertura de noves oportunitats de treball que els permeti desenvolupar les seves habilitats i competències, l'accés al coneixement dels diferents contextos culturals i mercats dels països socis del projecte.

Altres col·laboracions especials

FiraTàrrega participa com a soci en el programa euroregional CARRER, i el proper setembre es podran veure dues coproduccions resultants d'aquesta acció: Room Josef K, dels balears AuMents, i Free Watt, dels francesos 1 Watt. D'altra banda, aquest 2015 la Fira ha signat dos grans convenis per la coprogramació i l'estímul de nous circuits que permetran l'intercanvi d'artistes amb Itàlia (xarxa CULT) i els Estats Units (SummerStage de NYC). Enguany també s'han estret vincles amb entitats com l'Antic Teatre. Dues de les companyies que participen en el Programa de Suport a la Creació han estat seleccionades per l'Antic per formar part del seu nou programa d'acompanyament d'artistes i producció d'espectacles.

Les col·laboracions amb IT Emergents (Institut del Teatre, festival Grec i Temporada Alta), Greenwich & Docklands International Festival (Regne Unit), el Festival Cratère Surfaces (França), El Graner (Centre de Creació del Cos i el Moviment), l l'Escorxador de Lleida, Fira Trapezi de Reus, TNT de Terrassa, la Xarxa Alcover, les festes del Pilar de Saragossa, el govern basc i el govern balear continuen essent part del projecte. La seva presència té a veure amb la mobilitat i amb la promoció d'artistes, així com amb l'ajustament i estímul de relacions entre artistes, mercats i institucions.

Lunch meeting

La desena edició del Lunch Meeting, la trobada professional referent de FiraTàrrega, tindrà lloc el divendres 11 de setembre al migdia. L'àrea de Mercats de l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) de la Generalitat de Catalunya coorganitza amb la Fira aquest encontre entre les companyies catalanes d'estrena a Tàrrega i els programadors internacionals acreditats.

Formació: Màster de Creació en Arts de Carrer de FiraTàrrega

Els dies de la Fira els estudiants del Màster de Creació en Arts de Carrer que organitzen FiraTàrrega ila Universitat de Lleida,  presentaran Astillas, un espectacle col·lectiu resultat d'una pràctica creativa liderada per la directora i dramaturga alemanya Sigrun Fritsch, de la companyia Pan·Optikum. La proposta desenvolupa el concepte de participació, del treball en grup, remarcant la importància de les veus dins un col·lectiu. Actualment s'està en cursant la segona edició d'aquest Màster, un projecte formatiu capdavanter en els estudis de les arts de carrer, amb alumnes de més d'11 nacionalitats.

Cerca al web

×