FiraTàrrega. Teatre al carrer

Actualitat de la fira

Notícies

← Altres notícies

Dijous, 4 de de setembre de 2014

FiraTàrrega 2014 multiplica les seves activitats professionals i delegacions convidades

La Fira dedica al sector professional activitats destinades a afavorir el contacte, els intercanvis i la formació de companyies, programadors i distribuïdors de les arts de carrer i les arts escèniques en general

Tàrrega, 4 de setembre de 2014 - FiraTàrrega esdevindrà, durant quatre dies, el centre neuràlgic del sector de les arts de carrer i de les arts escèniques en general. La Fira ha previst més de 30 activitats especialment pensades per afavorir els contactes entre els agents (companyies, programadors, distribuïdors...), doblant així les propostes respecte l'any passat. De fet, el contacte entre professionals és un dels grans objectius i la raó de ser bàsica de la Fira, i per això FiraTàrrega el potencia, no només amb més activitats, sinó també més delegacions participants i més trobades i presentacions. 663 professionals de 369 entitats diferents ja han confirmat la seva acreditació a data d'avui per la 34a edició de la Fira. D'aquest total, 377 són catalans, 121 provenen de la resta de l'estat espanyol, i 165 són estrangers.

La Fira comptarà amb una nombrosa participació internacional, de la qual destaca l'assistència de noves entitats que coneixeran FiraTàrrega primera vegada. Una de les delegacions portarà diversos professionals d'Àsia, amb 3 organitzacions de la República de Corea i 5 organitzacions japoneses que acudeixen a la Fira per primera vegada, encapçalades pel Mercat d'Arts Escèniques de Yokohama TPAM. La iniciativa és una nova aproximació de FiraTàrrega al mercat asiàtic, en el marc d'un projecte amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Pel que fa la resta de delegacions, la Fira comptarà amb la presència de Finlàndia, amb 12 promotors que participen a l'estand de CircusInfo Finland; Itàlia, amb 13 programadors de 6 entitats de l'associació C.U.L.T. - Danzarte i Europa, que compta amb 12 entitats de Circostrada, una xarxa d'arts de carrer i circ de la qual la Fira n'és membre.

Una de les activitats principals de la Fira 2014 és la Trobada per a l'Intercanvi "Red a Red", un encontre de 50 persones on participen alguns dels mercats i associacions principals del món, com ara l'Association of Performing Arts Presenters - APAP (EUA), el Performing Arts Market de Yokohana (Japó), el Golden Mask Festival i la Unió de teatres (Rússia), o els mercats i xarxes principals de Llatinoamèrica amb associacions i xarxes catalanes i espanyoles que té com a objectiu d'obrir portes per a la promoció de les companyies artístiques de l'Estat a nous mercats internacionals. Aquesta trobada es fa en el marc del projecte PICE d'Acción Cultural Española AC/E.

Col·loquis, formacions i presentacions per a professionals

La Fira ofereix jornades, presentacions i reunions d'associacions, enteses com a espais d'intercanvi i reflexió entre els professionals del sector. La majoria d'activitats es duran a terme a La Llotja, el pavelló firal de 1.100m² amb estands, sales d'actes, llocs de trobada i els serveis necessaris pels professionals i la premsa, que és el centre anual de les relacions professionals. De totes les activitats professionals, (que es duran a terme en català, castellà o anglès), destaquen les següents:

  •  Focus Centreeuropeu. Polònia, la República Txeca i Hongria presenten la realitat actual de les arts escèniques dels països referents de la regió. La principal activitat professional serà el col·loqui obert sobre la situació cultural i de les arts escèniques a Centreuropa, que analitzarà l'estat de la cultura, la creació artística i, també, les conseqüències del context actual de crisi econòmica i política que estan vivint els països que conformen la regió: ajudes a la mobilitat, problemes polítics a Hongria, retallades a la cultura a Eslovàquia... La xerrada comptarà amb representants de la República Txeca (Arts and Theatre Institute, Four days association, Vertedance, Cirqueon), de Polònia, (Teatr KTO & ULICA - International Festival of Street Theatre in Krakow, Bytom Centre of Culture - Teatromania Int. Festival, Zbigniew Raszewski Theatre Institute, FETA - International Streetand Open-Air Theatres Festival) i d'Eslovàquia (Theatre Institute Bratislava) i és oberta a tots els professionals acreditats.
  • Lunch Meeting del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. La novena edició de la trobada professional referent de FiraTàrrega. El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya organitza una trobada entre les companyies catalanes programades a l'edició amb projecte per obrir-se al mercat internacional amb els programadors interessats en les noves produccions d'aquestes companyies.
  • Presentació de la Plataforma d'Arts de Carrer, que neix per reunir sota un mateix paraigua els festivals, les fires i les mostres que tenen aquesta disciplina artística com a principal eix conductor de la seva programació. La plataforma és una iniciativa de FiraTàrrega, Fira Mediterrània de Manresa, Sismògraf d'Olot, Esbaiola't d'Esterri d'Àneu, Lluèrnia d'Olot, Circ A Les Places d'Olot, Circ al Carrer de la Bisbal d'Empordà, Per Amor a l'Hart de l'Hospitalet de Llobregat, Fira Trapezi de Reus, Festus: festival d'arts de carrer de Torelló i Al Carrer de Viladecans.
  • 2a edició de la presentació "Taste of Finland" - CircusInfo Finland, entitat responsable del desenvolupament i suport del circ finès, que presenta la creativitat, la modernitat i el dinamisme del circ a Finlàndia.
  • Taller: "Les interaccions entre el projecte cultural i les seves plataformes digitals. Aplicació al cas dels festivals" A càrrec de Lluís Bonet, Tino Carreño, Joan Estadella, David Marquez i Marisol López, organitzat per Programa de Gestió Cultural de la UB.
  • "Off the Record Session" amb Circostrada Network (Xarxa). Reunió d'intercanvi d'informació entre promotors sobre els treballs de les arts de carrer existents i les futures produccions, amb enfocament en artistes emergents. Una discussió informal sobre creacions artístiques, mapatge de treballs artístics emergents i de companyies.
  • Presentació de la Red Periferias, xarxa de festivals regionals d'arts escèniques d'Iberoamèrica.
  • Altres presentacions: la llotja acollirà presentacions de les companyies d'Euskal Teatroa que participen a l'edició, de les propostes seleccionades per la Xarxa Alcover, dels nous projectes dels socis de l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) i de futures trobades professionals: TPAM a Yokohama, Japó, les Jornades CREA de la TTP; Mercartes a Valladolid; Sea Arts a les Illes Balears i el projecte Carrer, finançat per Euroregió Pirineus Mediterrània, liderat per Le Cratère (Alès, França) i amb la participació de FiraTàrrega, que acollirà activitats en l'edició de 2015, entre d'altres.

A més d'aquestes activitats, es duran a terme diverses presentacions per a la difusió d'associacions i projectes de relació i promoció de companyies de Catalunya i d'arreu d'Europa. Les companyies i professionals associats a l'Associació d'Actors i Directors de Catalunya (AADC), Teatre Tots Públics (TTP) i l'Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC) seran presents a Fira amb estands paraigua, per presentar-se conjuntament. També les associacions internacionals IFEA (International Festivals and Events Association), CULT Circuito Urbano Lombardo della Danza e del Teatro i Without Walls seran presents amb estands on presentaran projectes recents i futurs.

A banda de la Llotja, tots els professionals acreditats tindran a la seva disposició el Club dels Professionals, un espai de trobada còmode, lúdic i informal, idoni per a fer àpats i descansar entre el visionat d'espectacles i l'assistència a presentacions i col·loquis.

Cerca al web

×