FiraTàrrega. Teatre al carrer

Actualitat de la fira

Notícies

← Altres notícies

Dilluns, 18 de d’agost de 2014

FiraTàrrega aposta per la dansa i el circ de vocació híbrida

Enguany la programació de FiraTàrrega para especial atenció a produccions que van més enllà dels codis convencionals relacionats amb les arts del moviment, com Àfrica de l'argentí Luis Biasotto o Sit Back, de les britàniques Moxie Browl.

Tàrrega, 18 d'agost de 2014 - Cada vegada és més difícil emmarcar les propostes artístiques dins de disciplines concretes. Els artistes, inquiets, juguen amb les possibilitats de llenguatge fent que les fronteres entre les arts i els gèneres es mesclin amb més normalitat que mai. En aquesta 34a edició, la dansa té una presència destacada a FiraTàrrega, però no una dansa qualsevol, sinó aquella que juga amb altres llenguatges, es creua amb el teatre o la performance, interactua amb objectes i audiovisuals o dialoga amb l'espai públic. Alhora, una altra característica de moltes de les propostes és la intensa interacció amb l'espectador, la capacitat d'escoltar-lo i convertir-lo en una part activa de l'espectacle.

Un total de 13 espectacles de dansa han estat inclosos aquest any en el programa oficial. Conjuntament amb el circ, les dues disciplines que conformen les anomenades Arts del Moviment, tindran -com no pot ser d'una altra manera en una fira d'arts escèniques d'arts de carrer- una presència molt destacada en el programa. En total, es podran veure 13 espectacles de dansa i 5 dedicats al món del circ.

Les propostes internacionals de dansa

FiraTàrrega traspassarà fronteres, no només entre les disciplines artístiques si no també físiques, i rebrà una sèrie de companyies internacionals que permetran prendre el pols a la dansa que es fa fora del nostre país. Entre elles, hi ha el coreògraf, ballarí, actor i director argentí Luis Biasotto, codirector del Grupo Krapp, que presenta África, una proposta que s'ubica entre la performance, el teatre i la dansa. L'espectacle gira al voltant de 5 qüestions organitzades en una estructura circular amb salts temporals: la impossibilitat de recordar, la impossibilitat de ser un altre, la impossibilitat de creure, la impossibilitat d'explicar el fet escènic i la impossibilitat de ser original. Un espectacle cridat a no deixar indiferent ningú i que portarà els espectadors a un viatge cap a la subjectivitat d'un creador innovador i inclassificable.

La Fira comptarà també amb els anglesos Moxie Browl i el seu espectalce Sit back. Moxie Browl és una companyia de dansa contemporània liderada per la coreògrafa Sarah Blanc que, amb els seus treballs, es proposa implicar el públic i fer-lo partícip d'experiències. En aquesta peça de dansa-teatre de carrer s'inspira en el paper de la força de treball i en la camaraderia femenina a la dècada dels 40 i en especial durant la Segona Guerra Mundial. Un espectacle alegre per a tots els públics, amb una banda sonora que transportarà el públic en el temps gràcies a cançons de Bing Crosby, Marilyn Duke, Anne Shelton i Tex Beneke.

Per altra banda, dues companyies de la República Txeca mostraran les propostes més interessants vingudes del cor d'Europa. La primera és la corprenedora Edge, de Sergeant Tejnorová & The Commando, que compta amb la participació d'onze actors entre els 52 i els 83 anys que ofereixen una reflexió sobre la vellesa i l'experiència d'aquests artistes en el seu recorregut vital. I no només això, sinó que el muntatge parla sobre els seus desitjos, les seves emocions i les seves ganes de viure. Un nou exemple de la multiplicitat de disciplines, ja que combina moviment, vídeo, text i música, per afrontar de cara els temes tabú relacionats amb l'envelliment. Per altra banda, Vertedance, Jirí Havelka i Clarinet Factory s'alien per presentar el seu Correction. La companyia ha rebut el Dance Piece of the Year 2014 al seu país per aquesta coreografia que parla sobre la llibertat i sobre la manca de llibertat, la reclusió, la predeterminació i sobre la nostra capacitat per prendre decisions, per apassionar-nos i per creure en alguna cosa.

També de l'escena centreeuropea, l'eslovac Jaro Vinarsky presenta Animalinside, un espectacle de dansa plantejat com un seguit d'imatges poètiques inspirades en el llibre homònim de Laszlo Krasznahorkai i Max Neumann. Un treball per a dos ballarins que, partint de l'animalitat inherent de l'ésser humà, investiga els estats extrems de la relació d'un home amb el seu propi cos, amb un altre home i amb el públic.

FiraTàrrega també posa la mirada en el talent més proper i per això ha convidat dues coreògrafes de les Illes: Catalina Carrasco, que presenta Travelling, una performance en què s'uneixen la dansa i la tecnologia interactiva; i Maria Antònia Oliver, amb Malmenats, una peça que explora el moviment a partir de la societat malmenada, abocada a la deriva.

El carrer rebrà la companyia basca Kukai Dantza Konpainia, aliada en aquesta ocasió amb Cesc Gelabert per oferir una nova mirada a la dansa tradicional i centrada en la plaça, en l'espectacle Gelajauziak. Los Moñekos, mesclaran dansa i teatre per un costat i humor i surrealisme per l'altre a Yi-Ha. El Col·lectiu Big Bouncers presentarà una peça de dansa contemporània plantejada com una performance, en què es dialoga amb el públic per tal de guiar la seva improvisació en funció d'aquest, i que han batejat com a Big Bounce.

Pel que fa a sala, Claire Dureux presentarà el seu delicat espectacle Refugiée poétique, en què ha traslladat el seu treball de carrer a la sala. El Museu Comarcal de l'Urgell acollirà Me va gustando, de Marco Vargas i Chloé Brûlé, una proposta en què quatre artistes busquen els límits del flamenc a través de la paraula, la música i el ball. També en sala, es podrà veure el nou espectacle de Nats Nuts, la companyia encarregada d'inaugurar FiraTàrrega l'any 2013. En aquesta ocasió, la companyia ens proposa un solo de Toni Mira, que porta com a títol Monòlit, i que utilitza diversos llenguatges escènics: la paraula, el claqué, el vídeo, la percussió, la màgia i el circ.

Els espectacles de circ, imprescindibles

Des de Bèlgica arriba la companyia 15feet6. Es tracta d'un col·lectiu de 4 joves artistes que actuaran a la Plaça Nacions i estan especialitzats en les acrobàcies amb la barra russa, el màstil xinès, la bàscula coreana i els salts aeris. A Dynamite & poetry ofereixen una performance de carrer explosiva. La companyia valenciana La Trócola presentarà al mateix espai Potted, combinant en aquest cas els equilibris verticals, els malabars, l'acrobàcia i el trapezi.

En contraposició a aquests espectacles de carrer, Manolo Alcántara presentarà un espectacle de circ de sala, íntim i proper, Rudo, adobat amb un acompanyament musical molt especial i on el públic experimenta el risc en sentir el límit dels moviments a la seva pròpia pell.

FiraTàrrega, impulsant les Arts del Moviment

FiraTàrrega ha propiciat la col·laboració entre Los Galindos i la Compañía de Teatro de Calle Monterrey per crear Ti-tlan, un espectacle de circ urbà, multidisciplinari i itinerant en què Marcel Escolano, líder de la companyia catalana, que ha agafat la batuta per dirigir vuit joves mexicans. Un espectacle amb el segell artístic de Los Galindos que compta amb circ, acrobàcia i un important suport actoral i coreogràfic.

Dues companyies han estat a Tàrrega per experimentar a través al programa de Suport a la Creació i mostraran el resultat del seu treball a FiraTàrrega. Les Filles Föllen han fet residència amb la ballarina polonesa  Barbara Wysoczanska per crear Thank you for dancing, una coproducció de FiraTàrrega amb l'Ulica International Street Theatre Festival de Cracòvia, de la qual es va poder fer un petit tast a Tàrrega el passat 31 de juliol. En l'espectacle, el públic dóna instruccions als actors i participa en la construcció de la coreografia.

El Programa de Suport a la Creació ha acollit la companyia Animal Religion en el seu laboratori de moviment. La companyia proposa Chicken Legz, una experiència única de circ i moviment que té lloc en una granja en què els animals vibren, es mouen, volen i ballen en combinació amb la música electrònica.

Africa, de Luis Biasotto

Cerca al web

×