FiraTàrrega. Teatre al carrer

Actualitat de la fira

Notícies

← Altres notícies

Dimarts, 29 de de juliol de 2014

FiraTàrrega aposta pel teatre de carrer compromès i connectat amb la realitat

La programació de carrer, l'ADN de la fira, suposa més d'un 70% de la programació i fa referència a l'actualitat, utilitzant l'espai públic com a àgora

Tàrrega, 29 de juliol de 2014. FiraTàrrega proposa una programació de carrer que gira al voltant de l'actualitat, entenent l'espai públic com una àgora, un espai de debat. Enguany, la fira posa el focus en el teatre compromès, que apel·la directament a la societat i al món contemporani. La programació de carrer de la 34a edició de FiraTàrrega inclou 38 espectacles de carrer, fet que suposa el 73% de la programació oficial.

Un any més, la novetat i la riquesa de llenguatges i d'escriptures seran presents en la selecció de carrer. Per un costat, el públic es trobarà una tria de peces que tenen molt recorregut i sentit donats els moments que vivim; i per altra banda altres materials que, com succeeix amb l'espectacle inaugural, La ira dels peixos, han estat produïts des de la Fira per tal que ocupin un lloc important en l'escena actual.

N'és un molt bon exemple la companyia Obskené, que proposa una interpretació contemporània del clàssic de Lope de Vega Fuenteovejuna, que 400 anys després segueix vigent fent referència a un poder egoista i corrupte. També revisiten un clàssic els polonesos Teatr KTO, que duen a l'escena la seva versió espectacular de l'Assaig sobre la ceguesa de José Saramago, a The blind. D'altra banda, la companyia madrilenya La Rueda Teatro Social interactuarà amb el públic convertint-se en los Rodríguez, una família que acaba de ser desnonada. Els bascos Markeliñe oferiran una visió sobre els desplaçats, i la ectale n el desenvolupament de l'n l' nou Compañía de Teatro de Calle Monterrey (Mèxic) ha comptat amb la direcció de Los Galindos per reflexionar sobre la imposició i la violència, a Ti-Tlan (lugar entre).

La ira dels peixos, l'espectacle inaugural

L'espectacle inaugural és un clar exemple del compromís de FiraTàrrega amb l'actualitat. La ira dels peixos és un espectacle de carrer que canta a la diversitat cultural i a la resistència dels pobles, nacions i cultures del món amenaçades que lluiten per sobreviure. L'espectacle planteja l'enfrontament entre dues cultures, una representada pels residents d'un vaixell que viuen de la recollida d'escombraries del mar i l'altra pels visitants, que arriben per conèixer les particulars condicions de vida i els costums dels anomenats "homes peixos".

L'espectacle reflexiona al voltant de la diversitat i la resistència cultural, sobre com els estats totalitaris, els interessos econòmics i les ideologies afins a la mundialització estenen el seu domini territorial i amenacen la pervivència de les cultures minoritàries. Una proposta que convida el públic a viatjar pels espais de la identitat personal i col·lectiva i a recuperar un espai de llibertat que ens permeti somiar en la germanor entre tots els pobles del nostre planeta.

Propostes destacades de Carrer a la Secció Oficial

Fuenteovejuna. Breve tratado sobre las ovejas domésticas, de la Companyia Obskené

Adaptació contemporània i de carrer del clàssic de Lope de Vega, que explica la història del poble que, cansat de les atrocitats d'un comanador corrupte i violador, decideix unir-se per combatre i matar el seu opressor. El text original s'entrecreua amb la dramatúrgia d'Anna Maria Ricart per oferir-nos una profunda reflexió sobre la nostra societat, com ja ho van fer amb el seu espectacle Trossos estrenat a FiraTàrrega el setembre de 2012. Premi Almagroff 2013, Espectacle guanyador del Premio Off de Calle Zaragoza 2013.

Los Rodríguez: una família en crisis de La Rueda Teatro Social

Els Rodríguez arriben amb el seu cotxe desballestat. Han estat desnonats i ara viuen al carrer. Un cosí, que fa de mestre de cerimònies, introdueix el públic en els conflictes de la família. No saben com han arribat a la situació actual i demanaran al públic que els ajudin a descobrir-ho. Teatre participatiu que ofereix als espectadors la possibilitat d'intervenir en el decurs de la història per a modificar-ne el desenllaç.

The blind, de Teatr KTO (Polònia)

Adaptació de carrer en gran format de la novel·la Assaig sobre la ceguesa de José Saramago d'aquesta companyia polonesa de prestigi internacional. Un espectacle multidisciplinari de gran impacte visual i de gran intensitat física que constitueix una paràbola sobre la decadència de la civilització i un estremidor estudi sobre la condició humana. Un espectacle en el sentit més literal de la paraula, que us proporcionarà una experiència única i una col·lecció d'emocions inoblidable.

Andante, de Markeliñe (Euskadi)

Espectacle de carrer itinerant que, a partir d'una corrua de sabates, desgrana les petites grans històries de diversos personatges, les seves motivacions, els seus conflictes. Una narració poètica que parla sobre els desplaçats, sobre els qui per un motiu o per un altre es veuen obligats a abandonar casa seva. Una metàfora de la vida, plantejada com a pelegrinatge, recerca i destí.

Ti-Tlan (lugar entre) de Compañía de Teatro de Calle Monterrey (Mèxic)

Entre la gent hi ha un espai a preservar del contacte furtiu a l'atzar de qualsevol menyspreu. Envair aquest espai potser sigui la primera expressió de maltractament. Compartir-lo és, potser, la primaria expressió del tracte. Entre els carrers trobem l'escena de decorats aliens i extravagants. Ingràvid present a salt d'acròbata. "Ese lugar entre... donde se pasea inequívocamente la esperanza". Coproducció internacional amb el segell artístic de Los Galindos que presenta un espectacle itinerant multidisciplinari expressat des del llenguatge del circ i l'acrobàcia i amb un important suport actoral i coreogràfic.

Cerca al web

×