FiraTàrrega. Teatre al carrer

Actualitat de la fira

Notícies

← Altres notícies

Divendres, 26 de d’abril de 2024

El programa Suport a la Creació de FiraTàrrega es reformula per dotar de més recursos els creadors d’arts de carrer

  • La nova convocatòria 2025, que s'obre aquest 1 de maig, seleccionarà anualment cinc companyies que rebran assessorament i 10.000 euros per a cada projecte, una millora respecte de les condicions econòmiques anteriors

  • FiraTàrrega vol impulsar un nou sistema de coproduccions amb altres agents i còmplices de la creació, amb l'objectiu de garantir una major solidesa en els processos creatius, una major sostenibilitat econòmica de les propostes i més oportunitats de mercat

  • La direcció artística ha presentat les propostes que formen part de Suport a la Creació per a aquest 2024 i que desenvoluparan les seves creacions en els pròxims mesos

Tàrrega, 26 d'abril de 2024. FiraTàrrega ha presentat el nou replantejament del programa Suport a la Creació de Territori Creatiu a partir de la convocatòria 2025, que passa a definir-se com el programa d'acompanyament i coproducció d'arts de carrer interessat per les estètiques contemporànies, la hibridació de llenguatges i àmbits artístics i la descoberta de talent.

Aquest programa vol oferir un marc perquè els creadors experimentin amb nous enfocaments, formats escènics i dramatúrgies de carrer i perquè investiguin en el teatre relacional artista-espectador, així com en la participació de públics en els processos creatius.

El principals canvis del nou programa Suport a la Creació es concreten en l'exclusivitat de propostes d'arts de carrer, la reducció del nombre de companyies fins a cinc i l'increment significatiu de la dotació econòmica, que ascendeix fins als 10.000 euros per a cada projecte.

Una altra de les novetats és que FiraTàrrega vol impulsar la creació d'un nou sistema de coproduccions amb altres agents i còmplices de la creació amb la intenció de garantir una major sostenibilitat econòmica de les propostes.

Totes aquestes novetats tenen com a objectius vetllar per la producció, l'exhibició i la distribució d'espectacles d'arts de carrer, nodrint el mercat amb peces innovadores i sòlides, i fomentant la seva contractació en l'àmbit nacional i internacional.

Obertura de la convocatòria

La convocatòria pública del Suport a la Creació per al 2025 s'obre el pròxim 1 de maig i les companyies interessades podran remetre les seves propostes fins al 30 de juny al web www.firatarrega.com. Posteriorment, la direcció artística de FiraTàrrega avaluarà i seleccionarà cinc dels projectes presentats, segons els criteris establerts a les bases, que passaran a formar part del calendari de residències, assajos oberts i formacions en funció de les seves necessitats de producció. Un cop finalitzat el procés de creació, les propostes s'exhibiran en el marc de FiraTàrrega.

Els projectes poden adaptar la temporalitat del procés de creació segons dues modalitats: anual o biennal (Guaret). En el primer cas, els espectacles tenen un calendari que els ha de permetre estrenar en l'edició de l'any de FiraTàrrega, el setembre de 2025. En el cas de Guaret, els espectacles disposen de dos anys per treballar la seva producció a un ritme més pausat i s'estrenen a FiraTàrrega el setembre de l'any següent (2026) al de la convocatòria.

Per a la selecció dels projectes es valorarà principalment que el carrer i l'espai públic siguin eixos vertebradors de les peces, la implicació del públic en el procés creatiu, la interrelació amb l'espai on s'executi la peça o les temàtiques sobre territoris, identitats i actualitats.

Les companyies que formen part del Suport a la Creació per al 2024

Pel que fa a les propostes que es presentaran aquest 2024, hi ha un ampli ventall de nous formats experimentals que tenen lloc exclusivament al carrer, i que aposten per noves formes d'entendre l'espai públic, la relació amb els diferents paisatges i les creacions de mig i gran format.

L'artista Ferran Orobitg desenvolupa el seu projecte Opia, que tracta el concepte de la mirada de la gent al carrer i desplega dues intervencions coreogràfiques participatives i deambulatòries que pretenen generar situacions que permetin mirar l'entorn, mirar-nos i ser mirats.  La creació va arrancar en l'edició de 2022 d'Hivernem i ha comptat amb diversos Còmplices de Creació com el festival francés Cratère Surfaces, el centre d'art i creació de Montpeiller L'Atelline o el Festival Grec.

La companyia Ça Marche, dirigida per Nico Jongen i Laura Viñals, presentarà Incendis, una peça que sorgeix de la convocatòria d'Hivernem de 2023. En aquest cas, el projecte situa el focus en la relació de la ciutadania amb els incendis i compta amb una instal·lació que recrea, el més fidelment possible, una situació d'incendi. La peça ha comptat amb el suport de l'espai Lieux Publiques de Marsella i Azkuna Zentroa de Bilbao i, actualment, és companyia resident a la Nau Ivanow (Barcelona).

La Córcoles és una companyia especialitzada en el funambulisme, una disciplina que fa anys que no es veu a FiraTàrrega, i que presentarà Carena, on juga amb els equilibris del cos, el gest i la poesia visual. La Córcoles també compta amb el suport d'El Canal Centre d'Arts Escèniques de Salt, el Festival Esbaiola't i el Festival Grec, on ha pogut desenvolupar la proposta.

Llum de Fideu és una companyia de teatre que explora noves formes d'expressió a l'espai públic, posant la poètica i el detall en el centre. Actualment és companyia resident a la Nau Ivanow (Barcelona) i forma part de la selecció Guaret de caràcter biennal. Està previst que durant la pròxima tardor facin residència a Tàrrega per seguir avançant en la investigació i creació de la peça Cut!, que també ha estat guanyadora de la beca PATEA. Aquest projecte requereix la complicitat del públic i utilitza el dispositiu d'un rodatge cinematogràfic com a base per a generar una proposta d'arts de carrer.

El creador intermèdia Marc Salicrú també forma part de Guaret i està iniciant el procés per al desenvolupament de Teatres de Campanya, un projecte que vol abordar un gran format d'estètica contemporània amb participació ciutadana on l'aspecte musical tindrà un paper destacat. El nou projecte compta amb el Festival Grec i l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) com a Còmplices de la Creació. La primera residència tindrà lloc durant el 2025.

Propostes provinents de Guaret 2023

Sergi Estebanell també va ser un dels creadors seleccionats en la convocatòria d'Hivernem del 2022 i en la pròxima edició de FiraTàrrega estrenarà Acts of liberation, un projecte que comptarà amb dues branques. D'una banda, l'exposició Museu de les Pors i, d'una altra, l'espectacle Love for Free. Ambdues experiències parlen de la por, de la mort, de l'amor, de la vida i de l'alliberament personal. Un recorregut sensorial, emocional i catàrtic, per connectar-nos amb les persones del nostre entorn. Acts of liberation també és una coproducció amb el suport del Festival Grec.

Kolektiv Lapso Cirk ha treballat en els darrers mesos la peça QOROQ, que combina circ, equilibris, risc i joc mentre aprofundeix en la creació d'un univers a través de la construcció/destrucció dels recursos disponibles.. Aquesta coproducció s'està realitzant conjuntament amb el Festival TAC de Valladolid i el LEME de Portugal. És la primera vegada que FiraTàrrega i el Festival TAC s'uneixen per coproduir una peça que s'estrenarà al festival de Valladolid al mes de maig de 2024 i que també formarà part de la programació de la pròxima edició de FiraTàrrega.

Cerca al web

×