FiraTàrrega. Teatre al carrer

Actualitat de la fira

Notícies

← Altres notícies

Divendres, 8 de de setembre de 2023

FiraTàrrega alça el teló reivindicant la participació directa del públic

  • Sonoma, de La Veronal, i les 40 dones voluntàries emocionen el públic en el primer dia de FiraTàrrega
     

  • En catorze de les propostes de la programació, l'espectador ha d'implicar-se amb l'obra activament perquè aquesta pugui realitzar-se
     

  • La Llotja acull aquest divendres les activitats professionals encarades a explorar el moment que viu el sector de les arts escèniques a Europa

Tàrrega, 8 de setembre de 2023. FiraTàrrega 2023 va alçar el teló aquest dijous una edició on reivindica la participació directa del públic en les propostes artístiques. Fins a catorze peces de la graella necessiten que l'espectador s'impliqui en l'obra activament perquè aquesta pugui realitzar-se. A més, també es compta amb diversos espectacles on hi participen voluntaris que ajuden a fer possible algunes parts de l'obra com va ser el cas de la representació de Sonoma a càrrec de La Veronal, que es va estrenar per primera vegada en format carrer a la Plaça Major de Tàrrega i va emocionar el públic assistent. Una quarantena de dones voluntàries van fer ressonar els seus tambors en aquest espectacle de dansa que va impactar en l'estrena de FiraTàrrega per la seva estètica trepidant i el seu missatge revindiciatiu. La companyia de Marcos Morau va aixecar una gran ovació dels espectadors en una plaça plena a vessar i  posant el feminisme al centre del tauler. Amb l'habitual estètica minimalista, però a la vegada espectacular, La Veronal va tornar a emocionar a Tàrrega en la quarta ocasió que participen al certamen d'ençà de la seva irrupció al certamen l'any 2010.

Durant la jornada de dijous, també va tenir lloc l'estrena d'El valor de res, de la Cia. Pagans, una proposta que té lloc a un petit bosc de la Figuerosa i on el públic participa en un aquelarre tranquil on cadascú llegirà un llibre sorprenent sobre els rituals de bruixes, la memòria i la intel·ligència vegetal. Marga Socias & Els Mals Endreços també va estrenar l'espectacle-concert Orelles, que convida a reflexionar sobre com escoltem i sobre com volem ser escoltats en una caravana convertida en capsa de música.

La Companyia de Circ "eia" fa una crida a la participació amb La pedra de fusta, una peça per compartir una experiència a través dels llenguatges circenses de l'equilibri, la confiança i l'humor on cada espectador la visualitza des del punt de vista que ell esculli. Al parc de Sant Eloi, el públic també es va sumar a la deambulació artística de Joan Català,amb  Idiòfona, o es  va unir al divertit Ramat simfònic de Moon Ribas & Quim Girón.

Aquestes són algunes de les propostes participatives que es poden gaudir a FiraTàrrega i que se sumen a les que es podran veure a partir d'aquest com la instal·lació Recreativos Federico, d'Álex Peña, amb set màquines recreatives customitzades al voltant d'una obra o del context vital de Federico García Lorca; la festa poètica d'Oriol Sauleda, Llumeneres, on es convoca el públic a deixar-se anar en un trànsit reparador a ritme de techno, salsa, psytrance, bossanova o swing o Vivir en videoclip. Tú, yo, nosotris y un karaoke d'Anto Rodríguez, que convertirà la Plaça de les Nacions en un karaoke gegant on la festa està garantida.

Durant el divendres es podran gaudir de fins a 57 sessions en els diferents espais que s'han habilitat al carrer, en escenaris de sala o en espais no convencionals i  els espectacles de pagament ja registren un 84% d'ocupació entre entrades venudes (7.726) i invitacions (4.032).

La Llotja, a ple rendiment professional

La Llotja, l'espai per als professionals de FiraTàrrega, també està en marxa amb més de 1.200 acreditats de 29 països diferents. Durant el matí de dijous es va fer la presentació dels projectes del Territori Creatiu 2023-2024 i, a la tarda es va estrenar l'activitat lúdica Posem-nos cara!. Al vespre, va tenir lloc la inauguració oficial de La Llotja amb la visita als diferents estands i els parlaments de les autoritats. Natàlia Lloreta, directora executiva de FiraTàrrega, va voler destacar "algunes xifres destacades com els més de 1.200 professionals acreditats, els 295 llits en cases particulars a Tàrrega que allotgen visitants o  els 30 viatges professionals que s'han fet durant l'any per preparar i explicar el model de FiraTàrrega." Anna Giribet, directora artística de FiraTàrrega, va remarcar que  "l'esforç que s'ha fet en els darrers anys amb el suport a la creació és el camí segur per seguir creixent, això sí, també augmentant els recursos.". Joan Francesc Marco, director general de l'Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM)  va celebrar que "FiraTàrrega vagi camí dels 50 anys" i que "cal donar tot el suport possible". Edgar Garcia, director de l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) va voler incidir en "el reconeixement internacional de les companyies catalanes i la importància de FiraTàrrega en aquest tasca, essent un mercat meravellós". Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida, va afirmar que "FiraTàrrega és un referent del territori que ens representa a tots i cal treballar per ampliar el vincle amb els petits municipis." Finalment, Alba Pijuan i Vallverdú, presidenta del Consell d'Administració de FiraTàrrega i alcaldessa de Tàrrega cloure destacant que "en aquests 43 anys la ciutat ha crescut al costat de la Fira i cal seguir aquest camí per continuar sent referents."

Aquest divendres, La Llotja acollirà les activitats professionals encarades a explorar el moment que viu el sector de les arts escèniques a Europa. Així, s'organitzarà una taula rodona amb el títol "Les arts de carrer a França. Estat actual i oportunitats de col·laboració" amb els principals referents en aquest camp que explicaran les possibilitats d'establir sinergies i la importància del treball en xarxa transfronterer. Paral·lelament, es presentarà la "Cartografia del sector: Irlanda", per descobrir l'estat de les arts de carrer i circ d'Irlanda i el nou programa de residències internacionals que han iniciat. També tindrà lloc el "Wallonie-Bruxelles Spotlight", on diferents experts mostraran les línies principals del panorama artístic actual en aquesta regió.

Cerca al web

×