FiraTàrrega. Teatre al carrer

Actualitat de la fira

Notícies

← Altres notícies

Dimarts, 22 de d’agost de 2023

Les companyies del Maresme seran presents a FiraTàrrega amb 5 espectacles

  • Les peces de Joan Català, Moon Ribas & Quim Girón, Oriol Sauleda, Impulsos i Companyia de Circ "eia" representen el 10% de la programació
  • El gran moment que viu el circ maresmenc es podrà comprovar a FiraTàrrega del 7 al 10 de setembre

Tàrrega, 22 d'agost de 2023. La programació de FiraTàrrega 2023 comptarà amb fins a cinc propostes de procedència maresmenca per a l'edició que se celebrarà del 7 al 10 de setembre a la capital de l'Urgell. Aquesta xifra representa un 10% del total de la programació i denota el bon moment que viuen les arts escèniques a la comarca i, especialment, en matèria de circ. La feina realitzada en els últims anys per col·lectius com Cronopis, des de l'espai Can Fugarolas de Mataró, ha ajudat a la promoció i desenvolupament del circ a la zona i això, unit al bon clima i l'excel·lent situació geogràfica, han generat un gran moment artístic que es podrà comprovar a FiraTàrrega 2023.

Circ i festa

El barceloní establert a Mataró, Joan Català, manté el seu idil·li amb FiraTàrrega i torna amb Idiòfona, una peça que proposa un diàleg entre l'home i la matèria mentre es construeix una gran instal·lació sonora amb la participació dels espectadors. Joan Català va fer residència a la capital de l'Urgell al mes de maig del 2022 i ha estat preparant l'espectacle durant els dos últims anys amb l'acompanyament del programa Guaret, de Suport a la Creació de FiraTàrrega. Aquesta serà la tercera proposta que Català presenta a FiraTàrrega després de Pelat (2012) i Menar (2016).

La mataronina, Moon Ribas, i el barceloní resident al Maresme, Quim Girón, aterren a FiraTàrrega amb Ramat simfònic. Els dos artistes conviden el públic a formar part d'un ramat humà i a deambular en una cerimònia sonora que propicia diverses coreografies i constel·lacions humanes. Aquesta passejada immersiva encaixa amb el leitmotiv de FiraTàrrega 2023, passejar, entès com una pràctica àmplia i diversa amb l'objectiu de reivindicar la vida a l'espai públic i el paisatge com a marc de desenvolupament de les creacions escèniques. Moon Ribas & Quim Girón també han format part del programa Suport a la Creació de FiraTàrrega i el passat mes d'abril van fer una estada a la ciutat per desenvolupar la proposta. L'any 2021 ja van presentar Fenomen i, anteriorment, Quim Girón també havia actuat a Tàrrega amb la companyia Animal Religion.

El santpolenc Oriol Sauleda estrena a FiraTàrrega la seva darrera creació, Llumeneres, basada en el seu llibre homònim i on proposa una festa de la paraula, la música i la dansa esdevinguda espectacle. A través del ritme del techno, la salsa, el psytrance, la bossanova o el swing, el poeta català convida el públic a deixar-se anar en un trànsit reparador. Sauleda repeteix a FiraTàrrega després de participar l'any passat en el projecte Dormifestació, una dormida col·lectiva i reivindicativa que va tenir lloc la nit del dissabte al parc de Sant Eloi de Tàrrega.

Una altra companyia que estrena espectacle a FiraTàrrega és Impulsos dirigida pel maresmenc Pau Portabella. Amb Llenguatges proposen una peça de circ on un personatge inquietant convida a qüestionar el concepte de la realitat a través de l'absurd i el drama. Portabella també és un habitual de Fira en els darrers anys i ha participat en la direcció artística de projectes com Picaderø de Haa Collective (2022) o Cafuné de Cia Du'k'to (2019) o en l'assessorament de la proposta Tape That! de la companyia irlandesa/anglesa Hands Down.

Finalment, la Companyia de Circ "eia", ubicada a Dosrius, presenta La pedra de fusta, que es defineix com un moment de trobada transgeneracional. Mitjançant els llenguatges circenses de l'equilibri, la confiança i l'humor, la companyia utilitza les pedres com a fil conductor d'un espectacle on la participació del públic esdevé imprescindible. La pedra de fusta també és un espectacle coproduït amb el suport del programa Territori Creatiu de FiraTàrrega.

FiraTàrrega se celebra del 7 al 10 de setembre amb 46  propostes d'arts escèniques de 45 companyies diferents, 25 de les quals seran estrenes. El 50% de les companyies són catalanes; el 22%, nacionals i el 28%, internacionals en una programació que aposta per la participació i el retorn dels grans formats. Per als espectacles de pagament ja es poden adquirir les entrades al web www.firatarrega.com amb preus que oscil·len entre els 5 i els 18 euros i també hi ha una àmplia programació d'espectacles gratuïts a l'espai públic.

Joan Català (Idiòfona)

Moon Ribas & Quim Girón - Ramat simfònic

Companyia de circ "eia" - La pedra de fusta

Cerca al web

×