FiraTàrrega. Teatre al carrer

Actualitat de la fira

Notícies

← Altres notícies

Dimecres, 22 de de febrer de 2023

La Fundació Carulla convoca les Beques SOS Cultura en aliança amb el Teatre Lliure i FiraTàrrega

Després de l'èxit de les anteriors edicions la Fundació Carulla torna a obrir la convocatòria de les Beques SOS Cultura amb l'objectiu de fer possible noves creacions artístiques de carrer que reflexionin sobre reptes socials actuals. En aquesta edició, la Fundació suma esforços amb el Teatre Lliure i FiraTàrrega com a entitats de referència en el tractament dels reptes socials des del teatre i pel que fa a les arts de carrer.

El programa consta de 5 beques de 6.000€ cadascuna per a la creació i exhibició de projectes artístics inèdits que tinguin una clara intenció transformadora i reflexionin sobre reptes globals com són l'emergència climàtica, el despoblament del món rural i la sobrepoblació de les àrees urbanes, l'auge de l'individualisme i la progressiva deshumanització, la dependència digital, etc.

A part de l'aportació econòmica, tots els projectes becats comptaran amb una residència artística al Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí. A més, dos d'ells podran entrar directament al programes de creació de FiraTàrrega (Suport a la Creació de Tàrrega) i del Teatre Lliure, en la nova línia d'Ajuts a la creació Carlota Soldevila, sobre arts de carrer i el seu poder d'impacte i acostament de la cultura. El director del Teatre Lliure, Juan Carlos Martel Bayod i la directora de FiraTàrrega, Anna Giribet, seran membres del jurat de les beques juntament amb Marta Esteve, directora de la Fundació Carulla.

És la primera vegada que la Fundació Carulla impulsa aquesta aliança público-privada amb aquestes dues institucions de referència: el Teatre Lliure, com teatre públic de Barcelona, referent de la creació contemporània i que fomenta un teatre d'art per tothom, compromès socialment des d'uns postulats estètics d'expressió d'una forma artística, plural i contemporània, i FiraTàrrega, com a espai que treballa per la dinamització de la creació escènica catalana i l'intercanvi artístic professional en clau nacional i internacional, amb una atenció especial a les arts de carrer i als projectes que impliquen la ciutadania en l'espai públic.

La convocatòria s'obre el 22 de febrer i finalitzarà el 30 de març de 2023.

Beques per recolzar el teixit creador del país

Les Beques SOS Cultura van néixer en plena pandèmia Covid-19 com un programa extraordinari d'ajuts per donar suport als i les creadores culturals i fer possibles nous projectes artístics que donessin resposta als efectes provocats per la pandèmia. La convocatòria de l'any 2021 es van buscar creacions artístiques que treballessin per atendre la vulnerabilitat des de l'art i la cultura. Entre les dues edicions s'han rebut més de 500 candidatures i s'han premiat 30 projectes entre els quals hi ha noms com Les Impuxibles, Clara Manyós, Estel Solé, Vero Cendoya o Antoni Masegosa.

El sector de la cultura és un dels sectors més precaritzats del país. Segons l'informe "Condiciones laborales y de vida de los artistas y profesionales de la cultura tras la pandemia" publicat per el "Observatorio Social de la Fundación La Caixa", més de la meitat de professionals del sector de la cultura té dificultat a l'hora de viure de la seva feina. Per això, la Fundació Carulla, dona suport a la creació artística, com a moment imprescindible per a materialitzar projectes artístics de futur; i suport també a projectes artístics de carrer entenent aquest espai com l'entorn més democràtic des d'on fer arribar la cultura a la societat.

Des de fa cinquanta anys, la Fundació Carulla treballa per transformar les persones i la societat a través de la cultura i les arts, liderant, impulsant i connectant projectes culturals i educatius que donin resposta als reptes que planteja la societat. A més del programa Mutare, com espai per connectar i posar en diàleg la cultura amb diferents reptes de la societat, també coordina un ecosistema de premis i programes d'impuls a projectes culturals transformadors i educatius com són el Premi Lluís Carulla (emprenedoria cultural transformadora), els Premis Baldiri Reixac (cultura i educació), els Premis Francesc Candel (cultura i cohesió social) i les Beques SOS Cultura a la creació artística. També gestiona el Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí i l'Editorial Barcino

Cerca al web

×