FiraTàrrega. Teatre al carrer

Actualitat de la fira

Notícies

← Altres notícies

Dilluns, 2 de d’agost de 2021

FiraTàrrega commemora el seu 40 aniversari amb una peça audiovisual projectada a un espai emblemàtic de la ciutat

► La Fira va néixer el 1981 com una gran celebració comunitària, una benvinguda a la democràcia: la recuperació del carrer com a espai per a la cultura i la convivència ciutadana.
 

40 anys vivint la Fira, una peça audiovisual de Calidos, en format multipantalla, es projectarà a la plaça Major de Tàrrega del 9 al 12 de setembre.

Tàrrega, 2 d'agost de 2021. En el context de represa de l'activitat escènica, el 2021 es commemora el 40 aniversari de FiraTàrrega. La Fira va néixer el 1981 com una gran celebració comunitària, com una benvinguda a la democràcia, com una recuperació del carrer com a espai per a la cultura i la convivència ciutadana.
La Fira del Teatre Trifulques i Xim-Xim al Carrer, primer nom de l'esdeveniment, va néixer gràcies a la iniciativa de l'aleshores alcalde de Tàrrega, Eugeni Nadal, i fruit d'una confluència d'idees: convertir la Festa Major de la ciutat en una gran festa; animar la gent a participar i implicar-s'hi i posar l'urbanisme de la ciutat al servei d'un projecte cultural, en aquest cas el teatre. Per tirar endavant aquest projecte, Nadal va comptar, des del primer moment, amb la complicitat de Xavier Fàbregas, cap del Servei de Cinematografia i Teatre de la Generalitat de Catalunya i de Joan Font, director de Comediants.

La festa popular que va ser en els seus inicis la Fira de Teatre evoluciona i es professionalitza progressivament fins a esdevenir un fenomen sociocultural amb particularitats úniques. Amb els anys, la ciutat és reconeguda arreu per la seva cita teatral i el model pioner de la Fira és adaptat i importat en diverses ciutats de l'Estat espanyol. Tres elements són els que marquen la personalitat de la Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega: el caràcter festiu i popular, el concepte de mostra d'espectacles on diferents companyies presenten les seves propostes escèniques i el concepte de fira, és a dir, de mercat on els agents de les arts escèniques poden comprar i vendre els espectacles que es programaran durant la propera temporada en els principals teatres i festivals.

Amb els anys, cada un d'aquests aspectes té un predomini diferent i marca diverses etapes en l'evolució de la Fira de Teatre. Sigui com sigui, aquest esperit ha perdurat i avui és plenament vigent, més encara després d'aquesta llarga pandèmia que ens ha mantingut distanciats i aïllats.

Han passat 40 anys i FiraTàrrega és un referent per a les arts de carrer i el mercat internacional d'arts escèniques més significatiu de la geografia peninsular. L'espai públic és el seu tret principal d'identitat, on les arts escèniques desenvolupen la imaginació i l'esperit crític i s'impliquen amb la ciutadania, amb la memòria, amb la diversitat, amb el territori.
És des d'aquesta contribució a la construcció d'un imaginari compartit que el programa de mà del 2021 inclou un suplement dels 40 anys: 40 vegades Tàrrega. 8 pàgines que volen ser una mirada curiosa i asíncrona a 8 moments especials de la història de la Fira, comentats per persones que poden ajudar-nos a llegir més enllà dels records i a veure-hi més enllà de les imatges amb signatures d'aquí i d'allà, targarines i d'altres contrades, professionals que han format part de l'equip de la Fira, agents socials i culturals de diverses procedències, ciutadans i ciutadanes, en definitiva.

La celebració dels 40 anys de la Fira es veurà reflectida també en la programació d'enguany amb una peça audiovisual realitzada ex professo per Calidos, 40 anys vivint la Fira, que serà projectada a la plaça Major de Tàrrega tots els dies de la Fira (del 9 al 12 de setembre) a partir de les 9 del vespre. Un recorregut atemporal pels 40 anys d'història de FiraTàrrega, que  trenca la lògica de la cronologia i fa un homenatge a la ciutadania, veritable protagonista de l'esdeveniment des dels seus orígens.

El dia 9 de setembre a les 19:30h, la plaça dels Comediants acollirà també un acte institucional per commemorar l'efemèride que, sens dubte, ha marcat la història de la capital de l'Urgell.
D'altra banda, Foment Tàrrega, l'associació de comerços i serveis de Tàrrega es suma també a la commemoració del 40 aniversari amb 'La Ruta dels 40'. Una campanya en la qual 40 comerços de la ciutat fan un repàs dels 40 anys de FiraTàrrega amb diversos objectes emblemàtics de l'esdeveniment.

Cerca al web

×