FiraTàrrega. Teatre al carrer

Actualitat de la fira

Notícies

← Altres notícies

Dijous, 22 de d’agost de 2013

FiraTàrrega 2013 reivindica la creació en espais no convencionals

Ponten Pie i Íntims Produccions, companyies que estrenaran espectacles en la secció 'Plataforma' de la Fira, són dos il·lustratius exemples de les àmplies perspectives que el Teatre de la Ubicació planteja de cara al futur. Companyies com els andalusos Trasto Teatro o els xilens Teatro Niño Proletario, presentaran a la 33a edició de FiraTàrrega les seves darreres propostes, com també ho farà la companyia mexicana Vaca 35, que oferirà als espectadors l'oportunitat de viure de molt a prop una experiència escènica integral. L'Arxiu Municipal de Tàrrega acollirà Carvalho contra Vázquez Montalbán, un monòleg en forma d'instal·lació dirigit per la catalana Txell Roda; i els balears Res de res faran entrar els espectadors en una estructura de 35 metres cúbics a (remor)

És cert que un espectacle es defineix pel seu contingut però també pel seu continent, ja que el lloc on es representa condiciona, i molt, el procés de creació i, evidentment, el resultat i la percepció del públic. I això té encara més sentit en el cas dels espectacles site specific, que s'han creat expressament per espais determinats o per espais de característiques molt concretes. FiraTàrrega 2013 és una porta al Teatre de la Ubicació, una selecció de propostes innovadores en la qual hi tindran presència artistes consagrats i també altres per descobrir.

L'espai com a protagonista

La secció de programació que més s'identifica amb la recerca i la investigació escèniques, peces que han format part del Programa de Suport a la Creació, inclou dues propostes en les quals l'espai te una rellevància especial: Ârtica és la darrera producció dels Ponten Pie, una experiència de petit format però de gran volada poètica amb la qual la companyia referma els seus passos cap a la investigació en nous llenguatges teatrals. Aquesta és una proposta multidisciplinària, sensorial i gens convencional a la qual els espectadors accediran en grups reduïts. Entraran a l'interior d'una vella casa de fusta on seran rebuts per uns silenciosos personatges que els guiaran a un món farcit de nostàlgia i poesia. L'altre espectacle és El lloc, dels lleidatans Íntims Produccions, una companyia jove formada a l'Aula Municipal de Teatre de Lleida que compta amb la dramatúrgia i la direcció experta de Jorge-Ymam Serrano, director de TeatrodeCerca. Amb el pretext de la matança de jueus esdevinguda a Tàrrega al segle XIV, es teixeix un relat on convergeixen passat i present. A partir d'un joc, quatre amics reunits al seu lloc habitual de trobada desenterren les veritats que mantenen ocultes entre ells. Un treball site specific que reflexiona sobre la càrrega històrica que tenen els emplaçaments i en la connexió de les nostres vides amb les dels nostres avantpassats. Aquest espectacle forma part del programa Escorxadebats del Teatre Municiipal de L'Escorxador de Lleida.

Els xilens Teatro del Niño Proletario, tornaran a Tàrrega per estrenar l'espectacle El otro, el seu darrer treball. Després d'haver participat en l'edició de 2011 amb el site specific El olivo, la companyia planteja ara una història de gran impacte emocional en la qual els protagonistes són els pacients d'un psiquiàtric. A través seu es basteix una al·legoria de l'amor-passió com a veritable insensatesa i on la vida es mostra en la seva vessant més radical i sincera. Aquest és un relat inspirat en el llibre El infarto del alma de Paz Errázuriz i Diamela Eltit, construït com una successió d'escenes quotidianes que intenten aproximar-se a la temàtica de la supervivència afectiva en l'actualitat. Aquest colpidor espectacle es representarà a l'espai Les Sitges de Tàrrega.

Lo único que necesita una gran actriz es una gran obra y las ganas de triunfar, de la companyia mexicana Vaca 35, és una adaptació lliure i actualitzada de l'obra Les criades, de Jean Genet. Dues actrius donen vida a un dels textos fonamentals de la dramatúrgia del segle XX amb una estructura que posa al descobert els límits de l'actor, del personatge, de l'espectador, de l'espai i de la pròpia peça dramàtica. Aquest espectacle, que forma part de la vitrina mexicana de FiraTàrrega 2013, suposa una oportunitat única pels espectadors de viure de molt a prop una experiència escènica integral.

La companyia balear Res de res presentarà (remor), una peça de moviment inspirada en l'experiència de la vida a la cel·la d'una presó per la qual utilitzaran una estructura de 35 m3. Dos personatges es retroben a través del record en una experiència breu però intensa que és en definitiva una història de llibertat protagonitzada per dues persones que recreen una relació de necessitat mútua, més enllà de qualsevol límit. L'espectacle es podrà veure al pati de l'Espai Sant Josep.

D'Andalusia arribarà Los satisfechos, amb el qual Trasto Teatro compartirà amb els espectadors la vivència d'una vetlla. Aquesta companyia creada l'any 2002 i que s'ha guanyat ja un bon reconeixement internacional, fa en aquest cas un retrat de la fam a través de l'humor més punyent i enginyós. Tres personatges deambulen entre les ruïnes del dia a dia i planten cara a la vida amb desimboltura i coratge, conscients que aquest és el valor més preuat de la seva rebel·lia. Los satisfechos, que es representarà a la sala d'assaig del Teatre Ateneu, és un mirall que ens retorna la imatge d'aquells que ho han perdut tot, excepte el sentit de l'humor.

La catalana Txell Roda, per la seva banda, durà a Tàrrega un recorregut-experiència a través de l'obra de Vázquez Montalbán a partir de Pepe Carvalho, a Carvalho contra Vázquez Montalbán. El conegut personatge literari és el protagonista d'un monòleg adaptat com a instal·lació postmoderna i conceptual en una funció peculiar que té tot l'aire d'un happening dels anys 70 i que ubica els espectadors entre les prestatgeries d'una biblioteca. Un artefacte teatral que ofereix una visió clara i diàfana d'una època i d'un país a través dels personatges i del lúcid pensament de l'escriptor. Aquesta sorprenent proposta, que es podrà veure a l'Arxiu Municipal, compta amb la participació dels actius artístics de la ciutat i forma part del projecte MVM 10 anys d'absència, en commemoració de la mort del recordat Manuel Vázquez Montalbán. 

*Les entrades per tots els espectacles de FiraTàrrega 2013 que són de pagament estan ja a la venda a través del web de FiraTàrrega, amb un 20% de descompte si s'adquireixen abans de l'1 de setembre:

/fira/venda-entrades/

*Els horaris d'aquests i de tota la resta d'espectacles estan disponibles al programa de FiraTàrrega 2013:

/media/upload/pdf/programa-fira-2013_ok_editora_14_50_1.pdf

*Trobeu informació més completa sobre la totalitat de la programació al dossier de premsa de FiraTàrrega 2013: http://www.comedia.cat/proyectos/docu/dossier-premsa-firatrrega-2013-9872.pdf

Cerca al web

×