FiraTàrrega. Teatre al carrer

Actualitat de la fira

Notícies

← Altres notícies

Dijous, 21 de de juny de 2018

FiraTàrrega 2018 convida a rellegir l'espai públic contemporani a partir de les arts de carrer

FiraTàrrega 2018 tindrà lloc del 6 al 9 de setembre i comptarà amb 50 espectacles provinents de 8 països, on hi destaquen 30 estrenes a l'Estat espanyol

A partir de la programació de carrer d'aquest any, la Fira oferirà una mirada al passat immediat per entendre el present, i al present per encarar el futur

La Compagnie Lucamoros serà l'encarregada de la inauguració amb el seu espectacle La Tortue de Gauguin, un espectacle poètic i visual que es podrà veure al parc de Sant Eloi

FiraTàrrega 2018 tindrà lloc del 6 al 9 de setembre. Aquesta edició culmina el trienni que ha reivindicat els actius de les arts de carrer i que va començar el 2016 amb la interculturalitat, seguint amb la participació de la passada edició i que tancarà aquest 2018 amb la mirada posada a l'espai públic. Enguany FiraTàrrega presenta 50 peces escèniques, provinents de 8 països, on hi destaquen 30 estrenes.

El conjunt de la programació ofereix un cartell ric en formats, gèneres i estils: una oferta per a tot tipus de públics i edats, on hi ha un 52% de companyies catalanes, un 18% de la resta de l'Estat espanyol i un 30% d'internacionals. Un total de 50 propostes, que tindran lloc en diversos espais públics i sales de la ciutat de Tàrrega. En aquesta edició, FiraTàrrega acompanya 12 produccions a través del seu Programa de Suport a la Creació, un 24% del total de la programació.

FiraTàrrega 2018 passat, present i futur de les arts de carrer

Rellegir l'espai públic, actualitzar la mirada, entendre i celebrar el carrer. Aquesta ha estat la intenció de la Fira des de sempre, i aquesta és la intenció que subratllem aquest 2018. A partir de la programació de carrer d'aquest any mirarem al passat per entendre el present, i al present per encarar el futur.

Enguany FiraTàrrega vol retre homenatge als clàssics contemporanis i al codi teatral a l'espai públic. Una tradició avalada per la presència de grans noms nacionals i  internacionals. N'és un exemple la companyia Adhok, que estrenarà a l'Estat espanyol la seva trilogia d'espectacles que reflexionen sobre la joventut i la vellesa (Échappées Belles - Issue de Secours, Immortels- L'envol i Immortels-Le Nid). DD'altra banda, Joan Català presentarà en aquesta edició 5.102 m/s un treball en procès que es convertirà una peça de carrer i una altra de de sala a partir de 2019. També els polonesos Teatr KTO estrenaran Peregrinus i la reconeguda companyia anglesa Chameleon portarà a Tàrrega dos dels seus principals espectacles Of Man and Beast i Witness This. Altres noms destacats són Teatro do Mar, que debutarà a FiraTàrrega amb el seu Insomnio, NoFit State Circus & Motionhouse amb l'espectacle BLOCK, o la Compagnie Lucamoros que inaugurarà FiraTàrrega 2018 amb La Tortue de Gauguin, una producció artística multidisciplinària de carrer que mostra el procés d'elaboració d'una obra gràcies a una dramatúrgia visual que té lloc en una estructura vertical de 9 metres, amb sis pintors, una actriu i música en directe. Un políptic de metall, un retaule contemporani que reivindica la màgia de la creació i la condició efímera de l'art.

De la mirada del passat a la celebració del present, a la curiositat i les ganes de seguir creixent. Destaquen les darreres creacions de: Les Impuxibles i el seu primer espectacle de carrer Painball, la proposta que fan Toti Toronell i Pere Hosta (Slow Olou) amb Escargots on fusionen els seus universos creatius, Hui Basa amb Tha Tzpar (L'espera) o bé Humanhood i la breu peça de dansa Orbis. També visitarà Tàrrega La Sala, la companyia basca de dansa contemporània que des de 2013 investiga el llenguatge físic i els seus vincles amb una estètica actual; ho veurem amb dos dels seus espectacles, FEMALE i I U. No podien faltar l'espectacle Espera de la Companyia de Circ 'eia' on el públic és convidat a viure de prop les acrobàcies que tenen lloc a l'escena i el límit entre escenari i públic desapareix o la peça de dansa Labranza del Colectivo Lamajara que parla de la relació entre l'home i el territori, en analogia amb la que s'estableix entre el ballarí i el seu cos.

Del present encarem el futur, una reivindicació del futur de les arts de carrer, del relleu generacional i les altres maneres de fer carrer amb propostes com les de Silere, formada exalumnes del Màster de Creació de FiraTàrrega; el Colectivo Ameno que presentarà Saunterer una performance itinerant que es pregunta sobre la possibilitat de fugir d'un món homogeni en què la realitat es confon amb el capitalisme, on es planteja el fet de caminar com un possible acte de resistència davant la realitat en què vivim; i amb el treball de Calidos feat. Nølah amb Blockchain una instal·lació artística que vol posar el focus sobre la necessitat que la societat cooperi per construir un món millor. També destaquem el solo de dansa Home d'Akira Yoshida, la peça escènica de la italiana Caterina Moroni UN.HABITANTS_To make room for us o l'aposta de Becki Parker & Vero Cendoya que amb Hunting for the unicorn fan un treball d'investigació conjunt per oferir dues visions al voltant de l'autisme, una col·laboració entre FiraTàrrega i el festival britànic Stockton International Riverside Festival (SIRF).

Arts escèniques per a tots els públics

D'altra banda, FiraTàrrega continua la col·laboració amb la Mostra d'Igualada - Fira de Teatre Infantil i Juvenil i l'Associació de Teatre per a tots els públics per a oferir un programa de visualització i internacionalització d'espectacles familiars catalans que renoven el paradigma de les arts escèniques per a nenes i nens en base a la qualitat, la innovació, la pluralitat temàtica i els nous formats escènics. Amb ells presentem quatre peces pensades per al mercat internacional: Mumusic Circus amb Flou Papagayo que es va poder veure a la Mostra d'Igualada, Zum zum Teatre i Quim Bigas que presentaran a Tàrrega Hippos, Asteroid (Campiquipugui) la producció dirigida per Toti Toronell que combina els titelles i els actors reals amb l'objectiu d'aconseguir un impacte sorprenent i transformador a l'espai públic. També dirigit al públic familiar trobem CreaMoviment amb Un món de cartró una proposta on grans i petits es relacionen amb un món de cartró transformant l'espai, construint i desconstruint, imaginant paisatges.

Les set diferències d'El Pont Flotant serà també un dels plats forts de l'edició 2018 de FiraTàrrega, un espectacle infantil que, mitjançant el llenguatge corporal, la música i el joc, aborda les diferències entre persones de trets i d'orígens distints.

FiraTàrrega mira cap a Mèxic i Xile

Enguany FiraTàrrega ha convidat 16 espectacles internacionals, d'entre els quals en destaquen les propostes mexicanes i xilenes. La relació amb Mèxic continua de manera orgànica, des de diferents àmbits, amb la presència de mexicans instal·lats a Catalunya després del seu pas pel Màster de Creació en Arts de Carrer de FiraTàrrega o les estrenes de materials mexicans que triomfen a les cartelleres globals.

Aquesta edició, doncs, presentarem 5 creacions mexicanes. Tres d'aquestes propostes mixtes són: Ohtli, opera prima de Claudia González (de la companyia D'Jade i exalumna del Màster), Mexicatas (Cor de Maguey) on a partir d'una dramatúrgia original de Sergi Belbel, vuit actrius mexicanes (tres d'elles exalumnes del Màster) expliquen les seves experiències en el seu exili a casa nostra. I finalment l'encàrrec que FiraTàrrega va fer a Antonio Zúñiga i Melina Pereyra (Chroma Teatre), per oferir una mirada externa i objectiva a la recerca i recuperació de la memòria històrica coincidint amb el desplegament del Pla de fosses de la Generalitat de Catalunya a Tàrrega i que es podrà veure sota el títol Prácticas de vuelos para acabar en el olvido.

Seguint amb les propostes mexicanes, Fira estrenarà dos peces de referència actuals com Sin Ítaca de Pendiente Teatro y Eduardo Bernal i La Brisa de Teatro Línea de Sombra.

En referència a Xile, dues joves directores d'aquest país debutaran a FiraTàrrega. La primera és Carolina Díaz amb Correo (Proyecto Correo), un espectacle sobre el gènere epistolar, que ens proposa reflexionar sobre la privacitat, la comunicació, la immediatesa i l'estètica de l'espera. La segona, Pilar Ronderos, de la companyia La Laura Palmer, que amb Hija de Tigre ens presenta una producció de teatre documental i autobiogràfic sobre la figura del pare absent.

Expandint els nostres límits

Aquesta Fira també intenta escapar-se de les seves limitacions o barreres, qüestionant els seus límits com a espai d'exhibició i les jerarquies de l'espai públic presentant dues peces que no estaran en graella, i que busquen atrapar l'espectador desprevingut: Diana Coca presenta Corporeïtats al límit i John Fisherman a #moneyforfree.

D'altra banda, el projecte Bailar el agua serà una experiència escènica que presentarem per a persones amb discapacitat intel·lectual severa, adreçant-nos a una tipologia d'espectador que sovint obviem i que reivindiquem a les nostres programacions de manera decidida.

I a més,

També comptarem amb la presència de: Marta Torrents, Nuc, Nuria Guiu, PSIRC, José y sus hermanas, Los Moñekos, Théâtre de la Toupine, Xesca Salvà, Colectivo Ameno, Emília Gargot.

Cerca al web

×