FiraTàrrega. Teatre al carrer

Actualitat de la fira

Notícies

← Altres notícies

Dijous, 8 de d’agost de 2013

FiraTàrrega 2013 presenta l’escena mexicana més contemporània i referma la seva condició de hub transcontinental

FiraTàrrega 2013 centrarà l'estrena a Europa dels últims espectacles de companyies insígnia del teatre actual mexicà com Teatro Línea de Sombra, Teatro de Ciertos Habitantes o Compañía Nacional de Teatro. Un important desembarcament de professionals mexicans tindrà lloc durant els dies de la Fira i s'ha previst també una jornada professional centrada en les arts escèniques en aquest país, que inclourà diverses taules de debat

FiraTàrrega és la fira per excel·lència de les Arts de Carrer, en el sentit més ampli. Tant des del punt de vista de la varietat de disciplines, com pel que fa a la procedència de les propostes que s'hi presenten, la mirada de la Fira abraça 360º. Bona mostra d'això és el fet que cada any la programació inclou espectacles de companyies catalanes, espanyoles i internacionals, i que sempre es procura donar cert protagonisme a la producció d'un país determinat. Aquest any, el país convidat és Mèxic.

Una selecció de cinc produccions excepcionals i imprescindibles visitarà Tàrrega, que per uns dies es convertirà un any més en la capital de les arts escèniques. Són propostes de carrer, de sala i,site specific que es podran veure per primera vegada a Europa i que van a càrrec de companyies que són, sens dubte, les grans ambaixadores del teatre mexicà actual: Teatro Línea de Sombra, Teatro de Ciertos Habitantes, Centro Nacional de Teatro, La màquina de Esquilo i Vaca 35. Totes elles, cadascuna amb les seves particularitats, s'adapten a la perfecció als trets bàsics de la programació de FiraTàrrega: novetat, riquesa de continguts, vocació internacional i connexió amb la realitat.

Però la presència de Mèxic a FiraTàrrega serà transversal, ja que es concretarà en altres aspectes, a banda del purament artístic. Entre el 5 i el 8 de setembre es produirà un important desembarcament a Tàrrega de professionals mexicans vinculats amb esdeveniments culturals, i pel dijous 5 de setembre està prevista una jornada per a professionals centrada en diverses taules de debat sobre la situació escènica al país centre-americà.

La vitrina mexicana d'espectacles

La companyia insígnia del teatre mexicà, Compañía Nacional de Teatro, arriba a Tàrrega amb un espectacle titulat Carnada i dirigit per Richard Viqueira, un dels més arriscats exponents de la nova creació mexicana, amb propostes sempre controvertides que busquen el posicionament explícit de l'espectador. Una interessant combinació que duu a escena una reinterpretació iconoclasta i transgressora del Rei Lear shakespearià. Una història en clau tràgica sobre el desig de perdurabilitat, sobre l'adulació i l'engany i, en definitiva, sobre les debilitats de la condició humana davant la idea inevitable de l'extinció i la mort.

La màquina de Esquilo ens porta el seu espectacle homònim, un espectacle lúdic interpretat per joves actors mexicans, que ens transporta a l'època en què Èsquil va viure amb una comèdia que fa un recorregut per la història de l'art dramàtic. Aquesta proposta basada en aquest lluitador que va enfrontar-se als perses al segle V a.C., és una proposta de carrer idònia per a públic jove. Es tracta d'una comèdia musicada en viu que evoca divinitats i nimfes i posa al dia un bon grapat de personatges clàssics, des de Prometeu fins a Oceànides.

Teatro de Ciertos Habitantes és una de les companyies de referència de l'avantguarda creativa llatinoamericana i ha circulat per festivals diversos dels cinc continents. El seu darrer espectacle, Todavía...siempre, explica la història de dos amants que es van separar en la joventut i que es retroben en la seva vellesa. Amb la posada en escena de Claudio Andrés Kuri i la magnífica actuació de Tara Parra -una veritable llegenda viva de la interpretació mexicana-, la història tracta temes com la saviesa, la paciència, el dolor, la mort i, sobretot, el gaudi i el sentit de la vida. Una commovedora història d'experiències en què la fragilitat esdevé un pretext reflexiu i d'altíssima intensitat.

Baños Roma és un espectacle signat per Teatro Línea de Sombra, una companyia mexicana de gran projecció internacional, creada l'any 1993 i que es dedica a la creació contemporània mitjançant la convergència de llenguatges visuals, objectes de teatre físic i un fort compromís amb la realitat més propera. A partir del relat aleatori i transversal de la vida de l'excampió mundial de boxa José Ángel "Mantequilla" Nápoles, es construeix un espectacle que aborda la violència que pateix Ciudad Juárez i que, per extensió, recorre tota la societat mexicana. Una metàfora construïda en base a l'acumulació d'objectes, titulars de premsa, anècdotes i imatges fixades a la memòria, i que apunta els contorns de l'ombra d'un home, d'un lloc i d'un moment de la història.

La companyia Vaca 35 arriba a Tàrrega amb Lo único que necesita una gran actriz es una gran obra y las ganas de triunfar, una adaptació lliure i actualitzada de Les criades de Jean Genet, articulada a través de dos temes centrals: la vida com a vivència mecànica i el dret del teatre com a espai d'autenticitat en un món que ha transformat l'art en mercaderia. Dues actrius, dues dones que interpreten dues criades, donen vida a un dels textos fonamentals de la dramatúrgia del segle XX, amb una estructura que posa al descobert els límits reals i ficcionals de l'actor, del personatge, de l'espectador, de l'espai i de la mateixa peça dramàtica. Una oportunitat única pels espectadors de viure de molt a prop una experiència escènica integral.

Dins dels espectacles relacionats amb el país convidat d'enguany n'hi ha encara un altre que està inclòs dins els Workshops FiraTàrrega ja que té a veure amb la formació en Arts de Carrer. Es tracta d'una proposta que és fruit de la participació de l'artista català Ernesto Collado al programa de formació d'actors del CUT (UNAM), a Mèxic. Sota el títol Verdades como puños, aquesta producció neix de la col·laboració de la Fira amb el Centro Universitario de Teatro de la Universidad Autònoma de México i compta amb el suport de l'Instituto Nacional de las Bellas Artes mexicà. Amb l'experiència d'Ernesto Collado en la narració dramatúrgica de realitats que s'inspiren en moviments socials com el 15-M, aquest espectacle pretén explicar el voraviu de l'actual entramat social mexicà.

*Els horaris i llocs on es podran veure aquestes propostes estan disponibles al programa de FiraTàrrega 2013: /media/upload/pdf/programa-fira-2013_ok_editora_14_50_1.pdf

Activitats professionals dedicades al país convidat

Fidel a la seva voluntat de ser un certamen transversal on convergeixin les inquietuds dels ciutadans i també de les companyies i professionals del sector, FiraTàrrega ha previst, de nou, activitats especialment dirigides a aquests últims. I amb Mèxic com a convidat, era especialment interessant dedicar algunes de les activitats a aquest país. Així, el desembarcament a Tàrrega d'una important delegació de professionals mexicans anirà acompanyat d'una jornada centrada en les arts escèniques al país centre-americà que tindrà lloc el dijous 5 de setembre i que inclourà les següents taules de debat:

· Arts escèniques com a eina de cohesió social: El teatre mexicà actual és sovint un mirall crític i de gran valor pedagògic que se centra en la violència, que ocupa un lloc preeminent en la complexa i contradictòria realitat social mexicana. Molts projectes culturals estan sorgint com a resposta responsable i compromesa a problemes o nuclis socials problemàtics com la violència en els àmbits familiar, escolar, professional, violència masclista, de gènere o homòfoba, i sobretot violència fruit del narcotràfic. Tres experts compartiran amb els assistents experiències d'èxit i practiques exemplars.

· Dramatúrgia per a joves: Un dels programes desenvolupats per l'Instituto Nacional de Bellas Artes del Govern de Mèxic més reeixits té a veure amb la dramatúrgia per a joves. El Programa Nacional de Teatro Escolar és un planter molt important de nous creadors de prestigi. Un exemple de bona pràctica, un cas d'estudi completament exportable, explicat pels seus impulsors.

· Instantània a la nova direcció mexicana: Col·loqui amb alguns dels noms clau de la generació d'artistes mexicans que s'està convertint en habitual en la programació internacional. Una manera heterogènia d'entendre i presentar el fet escènic mexicà. Exemples més i menys convencionals, però amb una qualitat sempre inqüestionable.

La inscripció per a professionals està oberta i es pot fer seguint les indicacions que consten al web de FiraTàrrega: /professionals/venir_com_a_professional/

Cerca al web

×