FiraTàrrega. Teatre al carrer

Actualitat de la fira

Notícies

← Altres notícies

Divendres, 11 de d’agost de 2017

Ada Vilaró i Josep Perelló: "El capital està en les persones"

Una artista multidisciplinar. Un científic indisciplinat. Ada Vilaró i Josep Perelló. La seva unió: urGENTestimar, 40 hores de silenci, comunitat, compromís i presència per inaugurar FiraTàrrega 2017. Un projecte artístic i científic basat en la participació comunitària. Amb l'objectiu de diluir les fronteres, l'Ada i el Josep proposen un desplegament que implica la ciutadania, associacions i espectadors en una recerca sobre l'amor, la convivència, el respecte i l'acceptació de l'altre.

D'on neix aquesta unió Ada Vilaró - Josep Perelló? Com neix urGENTestimar?

JP: Neix de FiraTàrrega. Se'ns va posar el repte de treballar plegats, però per ajuntar esforços, per buscar una proposta potent per a l'acció inaugural. A partir d'aquí vam veure que als dos ens interessava el tema de posar-te en relació amb qualsevol altra persona que no coneixes, i el títol ve d'aquí, de la urgència de trobar-se i de relacionar-se amb l'altre.

AV: La meva primera reacció va ser vertiginosa, entre alegria, sorpresa i desconcert. Una barreja d'emocions. No m'ho esperava, però va ser una molt bona notícia. Jo mai havia pensat fer una inauguració a FiraTàrrega. Va ser un reconeixement per tota la feina que porto fent aquest temps. I a partir d'aquí, com diu el Josep, ja comencem a treballar, partint de la idea dels meus treballs on són els altres els qui fan la peça, en realitat. La idea és donar l'espai d'escolta a l'altre. Més que una peça de participació, urGENTestimar és una peça d'implicació.

En la part científica, Josep, tu treballes amb el concepte de "ciència ciutadana", en què consisteix i com s'aplica a urGENTestimar?

JP: La ciència ciutadana és un moviment emergent que és molt transversal. Reivindica la participació de la ciutadania no experta en el procés d'investigació. Hi ha coses que l'investigador sol no pot fer mai. Partint d'aquest principi de participació, la manera d'entendre una investigació científica canvia molt, perquè no estàs sol. Des d'OpenSystems, el grup de ciència que lidero de la Universitat de Barcelona, ens interessa molt el comportament humà: si tenim por, si ens sentim indefensos, si som egoistes o si ens preocupem pels altres. Totes aquestes coses es mesuraran - i s'estan mesurant - a urGENTestimar. I es van començar a mesurar amb una sèrie de tallers als diferents centres educatius i escoles de Tàrrega i del territori, on els hi preguntàvem - directament - què els preocupa i què preguntarien a la gent del seu voltant. D'aquí en van sortir inquietuds molt fortes, molt intenses i molt íntimes. Aquestes preguntes són les que surten al xat de Telegram* i demanen un compromís per part de tots els participants. Però no s'acaba aquí, durant l'acció inaugural hi haurà una continuació d'aquest xat, on també es plantejaran diferents dilemes amb les persones que estiguin a la Plaça.

Pel que fa a la part escènica, Ada, no és el primer cop que fas una acció com aquesta, vam poder veure Públic present 24 hores (2013) o UrGente a Mar (2016). Quines característiques té aquest nou espectacle que presentes a FiraTàrrega?

AV: La primera novetat és el científic Josep Perelló. Hem ajuntat dos universos, i això ha suposat l'obertura de moltes portes, com és el fet de treballar amb tota mena d'elements tecnològics. Una de les altres característiques d'aquesta peça inaugural és tot el treball previ que hem dut a terme, portem gairebé 4 mesos treballant amb urGENTestimar, amb la gent del territori i de la comunitat. Al final de les 40 hores hi haurà una culminació d'aquesta peça d'art d'acció, on m'acompanyaran grans noms de la música d'aquest país com la Lídia Pujol o el Xavi Lloses, o també l'actor Joan Estrader. Aquests últims minuts de la peça són d'un gran valor, i crec que això també és un element diferencial.

urGENTestimar és una proposta d'activisme, transformació, amor i compromís, és un cor que batega. Com s'hi veuran tots aquests conceptes?

JP: El batec del cor és l'element que marca el ritme de tot el que va passant, és fer públic el que és més íntim. D'una manera metafòrica, però també real, aquest cor funciona perquè hi ha gent a la Plaça, hi ha gent que està ocupant aquest espai públic. Això té molta relació amb el terme de "ciència ciutadana", perquè és gràcies a l'altre que aquest cor funciona, que la ciència funciona. Tota la peça és un compromís, és un acte de responsabilitat amb l'altre, una mena d'acord social. És urgent posar-nos en relació, conèixer l'altre, i és urgent fer-ho a l'espai públic. En aquest sentit crec que hi ha gent que té ganes de fer un pas endavant.

AV: Hi ha la necessitat de tornar a escoltar el cor de cada persona, d'escoltar-lo en la col·lectivitat, i fer-ho a l'espai públic. El batec del cor no té fronteres, és per a tothom igual, aquest és el missatge d'urGENTestimar. Creiem que actualment és molt urgent despertar aquesta consciència col·lectiva i individual d'estimar. La durada de l'espectacle és molt important a l'hora de transmetre tots aquests conceptes, les 40 hores no són perquè sí. Volem que aquest compromís tingui temps de fer-se real. Partim de la idea que aquesta és una proposta d'art d'acció i això vol dir que és real, necessita el seu propi ritme.

Què passarà després de FiraTàrrega amb tot el material digital recollit?

JP: Això portarà temps, però el que sí que podem anticipar és que una part d'aquest treball ja sortirà a la Fira, els dies 7 i 8 de setembre, no et diré com, però sortirà. Pel que fa a les dades de Telegram, nosaltres estarem encantats de presentar-les a Tàrrega, que és on pertanyen. Podria ser una molt bona manera d'entendre la ciència ciutadana. Es tracta de fer entendre que estem en un moment on el capital està en les persones.

AV: El què veurem a FiraTàrrega és una peça única. Però hi ha diferents maneres de mostrar la mateixa essència i la mateixa idea, potser a altres llocs, potser amb altres formats o amb altres durades. Després de FiraTàrrega, el primer lloc on es podrà veure aquest UrGENTestimar, amb altres dimensions i altres formes, serà al Festival Escena Poble Nou.

Per què és urGENTestimar?

JP: Perquè estem molt lluny els uns dels altres, crec que hem de trencar les barreres que sense voler ens hem fabricat i reclamar la sensació d'incomoditat.

AV: Hi ha una frase que m'agrada molt, i és que "l'original és tornar a l'origen". urGENTestimar és un sí a la vida, és donar a la vida el valor que té, i que sovint se'ns oblida. Però les persones som fràgils, som dependents perquè ens necessitem les unes a les altres. Quan es fa cada vegada més evident aquest sentiment individualista que potencia el capitalisme, aquesta urgència d'estimar és primordial.

*Podeu participar al xat descarregant-vos l'aplicació de Telegram i buscant @urGENTestimar_bot.

Actuacions

  • Dia 07: 07:00; 10:00; 20:00; 23:00
  • Dia 08: 10:00; 14:00; 22:15

Espai

  • Pl. Major

Ada Vilaró.

Josep Perelló.

Cerca al web

×