FiraTàrrega. Teatre al carrer

Actualitat de la fira

Notícies

← Altres notícies

Dimecres, 31 de d’agost de 2016

FiraTàrrega 2016: Mercat d'exhibició intercultural

En aquesta edició, el fil conductor serà la interculturalitat, tret distinitiu de les arts de carrer que ens permet acostar-nos a col·lectius i contextos socials ben diversos

Un total de 57 companyies nacionals i internacionals participaran en la Fira, amb un total de 263 sessions en 26 espais d'exhibició. El nombre de professionals inscrits -a data de 30 d'agost- és 715 professionals

Enguany FiraTàrrega presenta un focus artístic dedicat a Xile, una oportunitat per a conèixer l'escena artística del país

Del 8 a l'11 de setembre tindrà lloc la 36a edició de FiraTàrrega, marcada per un eix vertebrador molt clar: la interculturalitat, un dels valors més representatius de les arts de carrer, que les fa capaces d'adreçar-se a persones i contextos ben diferents. La Fira presentarà els treballs de 57 companyies nacionals i internacionals, ubicats en 26 espais d'exhibició i amb un total de 263 sessions en 4 dies.

Enguany la companyia francesa Artonik serà l'encarregada de donar el tret de sortida el dijous 8 de setembre a les 19.00h amb l'espectacle inaugural The Colour of Time, una explosió de color, d'alegria i de bons desitjos en una desfilada coreografiada que recorrerà els carrers de Tàrrega. Un ritual efímer que combina moviment, actors-ballarins i música en viu i que convida al públic a participar activament d'aquesta passejada itinerant, que celebra col·lectivament l'amistat, la interculturalitat i el mestissatge.

El conjunt de la programació ofereix un cartell ric en formats, gèneres i estils; una oferta per a tot tipus de públics i edats, on hi participaran 30 companyies catalanes, 10 companyies de la resta de l'Estat espanyol i 17 d'internacionals. Un total de 60 propostes, que tindran lloc a 26 espais d'exhibició diferents (47 espectacles en espais públics de la ciutat de Tàrrega i 13 muntatges en diverses sales). Enguany FiraTàrrega participa en la coproducció de 15 espectacles, un 25% de la programació d'aquesta edició.

El programa de la Fira s'estructura en 5 seccions: Secció Oficial (selecció d'èxits de la temporada i estrenes d'àmbit internacional), Plataforma (espectacles provinents del Programa de Suport a la Creació i d'altres projectes de coproducció), Ondara Park (projectes centrats en la programació més festiva i familiar), Programa Obert (espai de col·laboració entre el sector privat i FiraTàrrega) i Bonus tracks (amb diverses propostes que complementen la programació).

Per tal de fer més accessible i per a segmentar el gruix de la programació, la Fira torna a organitzar els Itineraris artístics. Un total de 10 itineraris amb espectacles per a tots els gustos que facilitaran al públic la navegació pel programa de FiraTàrrega.

Novetats de FiraTàrrega 2016

FiraTàrrega és una estructura permanent de dinamització que treballa tot l'any donant suport als creadors de les arts escèniques i contribuint a la creació de nous mercats per a les arts de carrer. Enguany el Programa de Suport a la Creació, ha acollit el treball en residència d'onze companyies. Treballs com A mí no me escribió Tennessee Williams, de la companyia Roberto G. Alonso o Apocalypse Uploaded, la transhumanització de les abelles de LAminimAL, que s'estrenaran a la Fira, incideixen de manera crítica en el món contemporani.

Entre les novetats més importants d'aquest 2016, cal destacar, dins de la Secció Oficial, el naixement de l'#EspaiZebra, on les companyies Baal i Les Impuxibles presentaran dues mirades sobre els llocs de pas entre sexualitats. El projecte #Mirades és un encàrrec de FiraTàrrega a través del qual dues companyies no europees, CCOT (Corea del Sud) i Carretera 45 Teatro (Mèxic) compartiran la seva visió particular convertida en experiència escènica sobre la nostra manera d'entendre la ciutat com a punt de trobada.

També comptarem amb la programació d'#UrbanNation, un apartat dedicat a la cultura urbana que s'expandeix durant tot el dia a la Plaça de les Nacions amb els darrers treballs de Montana Colors Cultura en col·laboració amb l'artista local Tope, Iron Skulls Co., Get Bak, Ravid Goldschmidt & Quim Moya i els nord-americans Omari and LaNaija i Ephrat Asherie Dance.

Enguany FiraTàrrega presenta un focus artístic dedicat a Xile, una oportunitat per a conèixer l'escena artística del país de la mà de propostes com Fulgor, de Teatro Niño Proletario, que ha realitzat una residència creativa a la ciutat, dins del Programa de Suport a la Creació. També es podran veure els muntatges Frames, de La Licuadora, Viaje nº 9, de Teatro del Sonido i La cocina pública, de Teatro Container. Aquesta última ha implicat en la seva producció a diversos veïns de la ciutat de Tàrrega.

Per a celebrar el potencial intercultural de FiraTàrrega, aquesta edició comptarà, a més de l'espectacle inaugural de la companyia francesa Artonik, amb coproduccions de gran format com Manifesta, la darrera creació dels Obskené, un cant a la diferència, festiu i lúdic; l'estrena a l'Estat espanyol de Misa Fronteriza, dels mexicans Universiteatro & Gorguz Teatro, una reflexió sobre la hibridació cultural i el sentit de les fronteres; l'estrena de Mulïer de Maduixa Teatre, un homenatge a totes les dones que, durant segles d'opressió, han lluitat i segueixen lluitant pels seus drets; o el Cafe Europa dels italians Ondadurto Teatro, una al·legoria que retrata la hipocresia i els vicis de la nostra societat.

Altres primícies destacables vindran de la mà de Joan Català & Roser Tutusaus, Ponten Pie, Svalbard, Kukai Dantza Taldea, Grupo Puja, Cirque Exalté, Companyia de Circ 'eia', HURyCAN, El Pont Flotant, La Industrial Teatrera o bé la Fundación Collado - Van Hoestenberghe, entre d'altres.

Mercat d'arts escèniques, activitats professionals i acords internacionals

FiraTàrrega va molt més enllà de l'exhibició teatral i any rere any treballa per esdevenir un hub professional de primer nivell, propiciant la relació entre compradors i venedors, que contribueix a generar mercat i sinergies, posicionant el sector de les arts escèniques. A data de 30 d'agost, l'oficina professional de la Fira ja ha acreditat 715 professionals adscrits a 418 entitats de procedència nacional i internacional.

Enguany la Fira és una de les parades del projecte Circus Arts and Street Arts Circuit - CASA, programa europeu de cooperació entre professionals del circ contemporani i de les arts de carrer. Durant la primera quinzena de setembre, 10 professionals de tota Europa visitaran diversos espais de creació i d'exhibició (entre els quals es troba FiraTàrrega) i coneixeran de primera mà la realitat de les arts de carrer i circ a Catalunya. El projecte està liderat pel Festival MiramirO de Gent (Bèlgica) i hi participen 4 coorganitzadors: Zahrada, promotora de circ de Praga (República Txeca), Circusinfo Finland (Finlàndia), Subtopia (Suècia) i FiraTàrrega.

En tant que servei públic i mercat professional, la Fira té entre els seus objectius primordials la internacionalització de les companyies catalanes, com demostren bona part dels projectes en els quals participa activament: com és el cas del festival SummerStage de Nova York, on aquest estiu els Iron Skulls Co., en Quim Moya i en Ravid Goldschmidt han realitzat una residència artística al centre de creació Snug Harbor (Staten Island). La peça que van preparar plegats es va estrenar al SummerStage i es presentarà a Tàrrega en el context d'#UrbanNation. Gràcies a aquest intercanvi, les companyies nord-americanes de dansa urbana Ephrat Asherie Dance i Omari and LaNaija actuaran a Tàrrega enguany.

FiraTàrrega també col·labora amb C.L.A.P.S. SPETTACOLO DAL VIVO (Llombardia, Itàlia), la xarxa italiana de festivals especialitzats en arts de carrer, que ens portarà la jove Fattoria Vittadini i els seus Unraveled heroes i els coneguts pel públic de Tàrrega Ondadurto Teatro, amb Cafe Europa. Aquest acord també inclou la participació de companyies catalanes al territori italià.

Finalment, gràcies a la col·laboració amb l'Ansan Street Arts Festival (Ansan, Corea) podrem gaudir de la peça del coreà Cheol-Sung Lee, una mirada artística solidària i inclusiva centrada en la vida quotidiana dels targarins que no són 'de tota la vida'. Una peça sobre les comunitats nouvingudes a la ciutat. De la mateixa manera i gràcies a aquest projecte, l'artista revelació de la Fira 2015 Carla Rovira va participar al festival coreà.

En el terreny de las activitats organitzades o acollides per FiraTàrrega, destaca el Lunch Meeting del Departament de Cultura de la Generalitat, organitzat per l'Àrea de Mercats de l'ICEC. Una trobada informal entre programadors internacionals i companyies nacionals que presenten projecte a la Fira.

La Llotja, seu de les múltiples activitats professionals, compta amb 53 expositors, en els seus 1.000m2 i el Club Pro esdevindrà un espai de trobada professional informal, més enllà dels espectacles

FiraTàrrega, ciutat i participació

En aquesta edició la participació torna a esdevenir un dels eixos vertebradors de la programació, ja que FiraTàrrega entén la participació de la ciutadania com una part clau en la gestació de les propostes escèniques. I és que vol acostar a l'espectador diversos projectes de manera que no només se'n pugui veure el seu resultat, sinó que se'n pugui participar activament, tant en el procés de creació els dies previs, com durant i després de la Fira.

Mostra d'això, un total de 122 persones han participat en propostes teatrals com Algo de mí, algo de ti, dels mexicans Carretera 45 Teatro; Massager, de la companyia coreana CCOT o El Diván de la peluquería de Sienta la Cabeza; The Colour of Time, de la Cie. Artonik; la darrera creació dels valencians El Pont Flotant; La cocina pública dels xilens Teatro Contáiner, Kiku Mistu i la #ciutatvisible dels catalans Colordellop.

A més, durant els dies de la Fira l'espectador podrà participar de l'intercanvi d'opinions i idees en els Vermuts Escènics, a la cafeteria de l'Ateneu, dirigits pels crítics de la plataforma digital Recomana.cat i el col·lectiu #Tuiteatreros de Madrid.

D'altra banda, FiraTàrrega proposa enguany un Transvermut, un tertúlia el diumenge 11, després del passi de les 12.00h de Les Impuxibles, a l'Espai Zebra. Un any més, els #FiraTàrregaVoices, 4 persones amb criteri cultural sòlid i amb un perfil actiu a les xarxes socials, ens oferiran la seva visió personal de FiraTàrrega.

The Colour of Time, Cie. Artonik © Thierry Bonnet

La Cocina Pública, Teatro Container

Viaje nº9, Teatro del Sonido

Cerca al web

×