FiraTàrrega. Teatre al carrer

Actualitat de la fira

Notícies

← Altres notícies

Divendres, 2 de d’agost de 2013

Anna Alcubierre recull el Premi Ramon Roca Boncompte d’estudis de gestió cultural 2013

El premi, dotat amb 6.000 € i convocat per Ros Roca Group i FiraTàrrega, té com a objectiu fomentar la participació voluntària, compromesa i transformadora de la ciutadania en la cultura i contribuir a la difusió de la recerca en el camp de la gestió cultural en l'àmbit europeu. El projecte repassa la història i les diferents posades en escena d'un quadre de Pablo Picasso des del seu naixement fins l'any 2011 per demostrar com l'entorn en què s'exposa una obra incideix en la percepció d'aquesta

Dimecres dia 31 es va lliurar a l'Institut d'Estudis Ilerdencs de Lleida el Premi Ramon Roca Boncompte 2013 d'estudis de gestió cultural, convocat per Ros Roca Group i FiraTàrrega, que enguany celebra la seva tercera edició. El guardó ha anat a parar en aquesta ocasió a mans de l'esconògrafa i museògrafa vigatana Anna Alcubierre. A l'acte de lliurament hi van acudir el vice-president de la Diputació de Lleida, Miquel Padilla; l'alcalde de Lleida, Àngel Ros; l'alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló; representants de la família Ros Roca i diversos membres de l'equip de FiraTàrrega.

El jurat, que va fer públic el veredicte el passat mes de maig, va valorar el treball d'Anna Alcubierre per la seva temàtica innovadora i el seu interès i també per l'aplicabilitat com a eina de gestió, així com per l'exhaustivitat i el rigor del procediment. El jurat està presidit per la Sra. Maria Dolors Enrich (Ros Roca Group) i format pel Sr. Pau Llacuna (FiraTàrrega), el Sr. Joan Biscarri (Universitat de Lleida), el Sr. Lluís Bonet (Universitat de Barcelona), la Sra. Elisenda Figueras (Universitat Pompeu Fabra) i la Sra. Alba Colombo (Universitat Oberta de Catalunya).

Sota el títol Col·lecció permanent en trànsit. Àlbum de viatge de Margot, l'obra picassiana, Alcubierre ha traçat el recorregut de Margot, un quadre de Pablo Picasso, des de la seva creació l'any 1901 fins l'any 2011, fent parada en tots els espais on s'ha exposat, tots els propietaris que ha tingut. En definitiva, el seu àlbum de vida. L'objectiu: conèixer l'àlbum de vida complet de l'obra, tots els entorns i posades en escena que l'han acollit, per demostrar que l'exposició en un lloc o altre i la manera d'exposar-la influeix en la recepció de l'obra per part de l'observador, cosa que acostuma a passar desapercebuda. Segons l'autora, la seva intenció era "investigar el recorregut de la mobilitat de les obres d'art. Els quadres viatgen pel món. A través d'una obra concreta, el treball investiga els impactes que provoquen les exposicions temporals i les posades en escena d'una obra, perquè les obres es perceben segons si estan en un entorn o en un altre."   

La tercera edició del Premi Ramon Roca va rebre un total de 25 estudis i investigacions de diversa procedència. A banda de l'estat espanyol, també van arribar originals de Perú, Mèxic i El Salvador. Aquest guardó, que té com a objectiu erigir-se com a eina útil en el camp de la recerca d'estudis culturals, és un dels pocs d'aquestes característiques que existeixen en l'àmbit internacional i europeu. Està obert a aquelles investigacions que girin al voltant de l'anàlisi o la recerca en el camp de la gestió de la cultura, com ara estudis de casos, impacte sobre el territori, estudis comparats, cooperació, polítiques culturals, anàlisi d'organitzacions, topologies de professionals i de públics, R+D, patrocini i mecenatge, entre d'altres.

Anna Alcubierre

Anna Alcubierre (Vic, 1972) és llicenciada en Art Dramàtic, especialitat d'escenografia, a l'Institut del Teatre de Barcelona per la UAB el 1998, i titulada en Disseny, especialitat d'interiors, per l'Escola Eina el 1993. Ha realitzat un taller de Direcció d'Art a l'École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs de París l'any 2002 i un màster en Gestió Cultural de la UOC, l'UdG i l'UIB el 2012. Actualment està cursant un Programa de Doctorat a la UdG. També és professora a Eina, Escola d'Art i Disseny vinculada a la UAB, des de l'any 2005. Ha estat professora del Programa de Postgrau Arquitectura Efímera, Actes i Conceptes Escènics a la Fundació Politècnica de Catalunya del 2003 al 2007, on ha fet de tutora de Projectes Finals de Màster. També ha estat professora del Màster de Creació de Projectes d'Exposició, Curadoria i Edició de l'Escola Eina l'any 2007. Ha participat en seminaris i conferències a l'Escola Superior d'Arquitectura del Vallès, la Facultat de Belles de l'UB, l'Escola Massana, i l'escola d'Arts i Oficis de Vic. Des de 1997 exerceix d'escenògrafa i des de l'any 2010 té el seu propi estudi, espai_e.

Lliurament del Premi Ramon Roca Boncompte 2013

Cerca al web

×