FiraTàrrega. Teatre al carrer

Actualitat de la fira

Notícies

← Altres notícies

Diumenge, 13 de de setembre de 2015

FiraTàrrega, epicentre europeu de les arts de carrer

El seminari FreshStreet visualitza FiraTàrrega com a referent de les arts escèniques i atreu nombrosos professionals internacionals

Tàrrega, 13 de setembre de 2015. Avui conclou la 35a edició de FiraTàrrega, que ha tingut llocdel 10 al 13 de setembre a la ciutat de Tàrrega. La capital de l'Urgell ha esdevingut un any més el punt de trobada de les arts escèniques, tant de públic com del sector professional, i ha estat el tret de sortida de la programació de la temporada al nostre país. L'edició ha tingut una molt bona afluència de públic i ha transcorregut sense incidències.

Durant quatre dies, Tàrrega ha acollit 54 companyies. De la programació oficial, la meitat dels espectacles es presentaven per primera vegada, i s'han pogut veure 30 estrenes (un 54% de la programació oficial).

La nova creació, aposta de FiraTàrrega

FiraTàrrega mira cap al futur i la nova creació. Al llarg de tot l'any, diverses companyies s'han acollit alPrograma de Suport a la Creació, ja sigui en format de laboratoris o de residències. La seccióPlataforma, apartat R+D+i de FiraTàrrega, és el resultat d'aquest tub d'assaig. La Fira arrisca i aposta per creadors emergents, acompanyant-los i assessorant-los al llarg de tot el seu procés de creació. En total, quasi un 20% de la programació ha sorgit del Programa de Suport a la Creació.

Alguns dels muntatges més aplaudits i que han exhaurit entrades han estat, precisament, els que han passat en algun moment del seu procés creatiu a Tàrrega, com és el cas de Wasted d'Íntims ProduccionsNo tenemos título de Leire Mesa o Cuando todos pensaban que habíamos desaparecidotrobada entre la companyia Vaca 35 i Teatro de Cerca, un encontre propiciat per FiraTàrrega.

La Fira d'aquest any ha dedicat una especial atenció a les arts visuals, amb propostes com l'espectacle performàtic A.U.R.Ad'Abast Elàstic, la instal·lació El bosc de van der Graff de Xevi Bayona; una performance dins d'un cotxe Crudo Ingente, de Nacho Vilar Producciones; el recorregut per Tàrrega proposat per Deriva Mussol, titulat #relleus o bé els jocs de Théâtre de la Toupine iItinerània. Presents, de Quim Moya, ha estat un projecte que ha empaperat les parets de la ciutat. També és exemple d'aquest focus l'espectacle inaugural, Compra'm d'Insectotròpics, una proposta arriscada que plantejava als espectadors de Tàrrega una reflexió sobre la societat de consum. Un espectacle de live-cinema que mostrava en una gran pantalla allò que passava simultàniament a l'escenari. FiraTàrrega ha acompanyat Insectotròpics al llarg del seu procés creatiu.

FiraTàrrega per a tothom

La Fira té la vocació fer partícips els veïns de la capital de l'Urgell en la seva activitat. Ho il·lustren espectacles com No tenemos títulode Leire Mesa, amb la col·laboració d'un col·lectiu local; o l'espectacle de Carla RoviraMost of all, you've got to hide it from the chicks que ha comptat amb la participació de nens de la ciutat.

La Fira ha mantingut enguany els dos pols de programació que en la passada edició es van estrenar amb èxit: Ondara Park, una secció dedicada al públic familiar i festiu, que ha comptat amb una gran afluència de públic, i Urban Nation, durant les nits de divendres i dissabte. A la Plaça de les Nacions s'han succeït diversos ballarins de dansa urbana, acompanyats pel live painting de Quim Moya. Entre les propostes que integraven Urban Nation destaca la presència d'Ousmane Omari Wiles, que ha vingut a FiraTàrrega gràcies a la col·laboració amb el SummerStage de Nova York.

Aquest any la Fira preveu arribar en el dia d'avui a les 13.000 localitats ocupades (un 5% més respecte l'any passat). Els espectacles de sala assoliran així el 85% d'ocupació de l'aforament de la programació oficial. D'altra banda, enguany ha augmentat un 20% la venda anticipada, una tendència que ve donant-se en els últims anys. Un total de 3.198 personess'han allotjat a la zona d'acampada de la Fira.

FreshStreet #1, una trobada internacional per encarar el futur

Les arts de carrer d'avui són eminentment europees, i FiraTàrrega ha estat pilot i capdavanter en l'organització transversal del seminari FreshStreet, impulsat conjuntament amb Circostrada. FiraTàrrega ha acollit i organitzat aquesta primera edició, en què han participat 220 persones de 29 països diferents.

El FreshStreet ha reflexionat sobre les característiques i l'estat del sector. La trobada, que va concloure divendres, ha estat un primer contacte entre agents, que han establert primeres línies d'acció per pensar el futur de les arts de carrer. Aquest primer FreshStreet ha estat, sens dubte, el principi d'una iniciativa que ha de donar molts fruits.

FiraTàrrega ha registrat una alta xifra de professionals: un total de 909 professionals de 535 entitats. D'aquests, 523 són catalans, 117 de la resta de l'estat i 269 internacionals. La Llotja ha acollit un total de 55 expositors i 34 activitats, reunions i presentacions professionals.

FiraTàrrega era ja una cita imprescindible en l'àmbit de les arts escèniques del nostre país. Després de liderar el FreshStreet, amb agents clau de les arts de carrer de tot Europa, FiraTàrrega es pot considerar avui epicentre de les arts de carrer a nivell europeu.

Autor: Martí E. Berenguer

Cerca al web

×