FiraTàrrega. Teatre al carrer

Actualitat de la fira

Notícies

← Altres notícies

Dimarts, 1 de de setembre de 2015

FiraTàrrega 2015: Formats i valors escènics per a tots els públics, experiències sorprenents i l'altra autoria catalana

Entre el 10 i el 13 de setembre, FiraTàrrega donarà el tret de sortida de la temporada de programació escènica del nostre país. Un espai multidisciplinari fonamentat sobre dues línees d'acció: les arts de carrer -disciplina majoritària- , i les arts del moviment i teatre de text a la programació en espais amb l'aforament restringit. Aquestes línees d'acció són la base d'un discurs que té vocació de connectar amb un ventall d'espectadors molt ampli. Aquest 2015, la ciutat donarà la benvinguda al treball de 54 companyies, equips provinents de 8 països, ubicats en 25 espais d'exhibició, i que en total duran a terme gairebé 250 passis.

Pol d'exhibició i motor de creació
Un cop més FiraTàrrega també esdevé motor de creació i producció teatral i aquest any, en bona part gràcies a la bona salut del Programa de Suport a la Creació, participa en la producció de 14 espectacles. Un d'ells inaugurarà la Fira la nit del dia 10 de setembre: Compra'm, de la companyia Insectotròpics. Es tracta d'un espectacle de gran format, fruit d'una koiné de llenguatges apassionants com la pintura, les arts escèniques, la música electrònica o el videoart.
El conjunt de la programació ens ofereix un cartell ric en varietats estilístiques i per a tots els públics i edats, format per 28 companyies catalanes, 12 espanyoles i 14 d'internacionals, en espais urbans de la ciutat (48 espectacles) i a les sales (10 muntatges), on es pot gaudir de les propostes de pagament. Des de fa dues edicions, el vast programa de la Fira s'estructura en cinc seccions: Secció Oficial (selecció d'èxits de la temporada i estrenes d'àmbit internacional), Plataforma (espectacles provinents del Programa de Suport a la Creació i altres projectes de coproducció), Programa Obert (espai de col·laboració entre el sector privat i FiraTàrrega), Ondara Park (programació centrada en la programació més festiva) i, finalment, Programa Formatiu (resultat de pràctiques educatives relacionades amb les arts de carrer). També per fer més accessible el coneixement i aproximació de l'oferta total al gran públic, la Fira ha previst, després del bon funcionament de l'any passat, els Itineraris artístics, 12 en total i per a tots els gustos, que faciliten la navegació pel programa d'espectacles.

Sorpreses i espectacles destacats
FiraTàrrega és avui un lloc on descobrir formats i valors escènics, propostes singulars i nova autoria catalana. A la programació hi trobarem espectacles que destaquen per la personalíssima marca dels seus creadors. En són un exemple Vaca 35, amb Cuando todos pensaban que habíamos desaparecido; Compañía Sharon Fridman, amb Caída libre; [Los números imaginarios] Ensamble del Pastor Bobo, amb La cena del rey Baltasar; Marcel et ses Drôles de Femmes, amb Miss Dolly; Marga Socias, en la seva col.laboració amb Kristofer Krarup a The Hole & Corner Travel Agency; Abast Elàstic amb A.U.R.A.; Nacho Vilar Producciones amb Crudo Ingente; Vero Cendoya, amb La partida; Companyia Ignífuga, amb A House is not a home; els Íntims produccions, amb Wasted; o la Compañía La Rueda, amb Camargate 1.1; i els espectacles de dansa dels nord-americans Dorrance Dance, ETM: the Initial Approach o el duet argentí Cortez-Fontán, Los cuerpos; a més de les propostes sempre trencadores de la secció de dansa urbana URBAN NATION.
Per a gustos més eclèctics, l'escena més lúdica i popular -i no menys reivindicable-. Els protagonistes d'aquesta edició seran Cia. En diciembre, Teatro Necessario & Mattatoio Sospeso, Los Excéntricos, Leandre, Théâtre de la Toupine, Serena Vione, Brincadeira, Acrojou, Associacione Eccentrici Dadarò - Compagnia Ifratellicaproni, Itinerània, Los Herrerita o Circ Bover.

Fresh Street #1 i activitats professionals
FiraTàrrega és molt més que una plataforma d'exhibició d'arts escèniques, és un hub professional de primer nivell que posa en relació compradors i venedors i que contribueix a generar mercat i estructurar, enfortir i posicionar el sector de les arts escèniques. A dia d'avui, l'oficina professional de la Fira ja ha acreditat gairebé 800 professionals adscrits a més de 450 entitats de procedència nacional i internacional, per sobre ja de les xifres finals de l'any passat.
En bona mesura, aquest èxit de convocatòria se sustenta en el fet que la present edició de FiraTàrrega acull el FRESH STREET #1, el primer seminari Europeu per al Desenvolupament de les Arts de Carrer, organitzat conjuntament entre FiraTàrrega i la xarxa Circostrada, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'Institut Ramon Llull i Acción Cultural Española. L'esdeveniment tindrà lloc a l'Institut Francès de Barcelona els dies 9 i 10 de setembre, i la tarda del 10 i l'11 es desenvoluparà a FiraTàrrega. Les trobades, on s'han inscrit més de 200 agents culturals d'aquí i de fora, s'organitzen en set sessions: dues plenàries i quatre sessions de treball per tal de desenvolupar i debatre: la identitat, la mobilitat, la formació i la transmissió i els circuits de les arts de carrer. El darrer dia es farà un manifest de clausura amb les conclusions extretes durant les sessions de treball conduït per Àlex Navarro. A més, els dos dies en què el seminari es desenvoluparà a Tàrrega, els professionals podran gaudir de la programació, fet que multiplica el potencial de promoció de la Fira en la present edició.
FiraTàrrega, en tant que servei públic i mercat professional, té entre els seus objectius primordials la internacionalització de les companyies catalanes, com demostren bona part dels projectes en els quals participa com a actor: el Circus Arts and Street Arts Circuit (CASA) o el projecte euroregional iniciat l'any passat CARRER (integrat a més per entitats o festivals de les Illes Balears, Languedoc-Roussillon i Midi-Pyrénées) i que aquest any ens acosta dues produccions de les companyies 1Watt (França) i AuMents (Illes Balears). FiraTàrrega manté, a més, la presència en xarxes internacionals i del país, com Circostrada, FACE, COFAE o la recentment creada Plataforma Arts de Carrer, així com la participació de delegacions internacionals a La Llotja (aquest any de Finlàndia, Xile i Corea) i amplia un cop més les seves aliances programàtiques, incorporant aquest any la xarxa CULT, que ens porta a Tàrrega els italians Associazione Eccentri Dadaró-Compagnia Ifratellicaproni i Teatro Necessario & Mattatoio Sospeso; i dues propostes del Summer Stage de Nova York que aterraran al programa Urban Nation: el coreògraf d'origen senegalès Ousmane Omari Wiles amb un espectacle que fusiona la dansa tradicional amb el house dance i el vogue, i Ephrat Asheri una ballarina especialitzada en break, hip hop i dance. En l'àmbit més immediat, FiraTàrrega ha tancat també un acord de col.laboració amb l'Antic Teatre de Barcelona en el marc del Programa de Suport a la Creació, pel qual els espectacles d'Abast Elàstic i Carla Rovira faran parada a Barcelona en temporada.
En el terreny de les activitats organitzades o acollides per FiraTàrrega, destaca un any més el Lunch Meeting del Departament de Cultura de la Generalitat, organitzat per l'Àrea de Mercats de l'ICEC. Una trobada informal entre programadors internacionals i companyies nacionals que presenten projecte a la Fira. A banda, La Llotja de 1000m2 aquest any amb prop de 60 expositors i seu de les múltiples activitats professionals, i el Club dels Professionals proposen els espais de treball més enllà dels espectacles.

Teatre, ciutat i participació
En aquesta edició la participació torna a esdevenir un dels eixos vertebradors de la programació. D'aquesta manera, s'ha volgut que l'espectador fos present com un ens actiu el dies previs, durant i un cop acabada FiraTàrrega, tant pel que fa a l'espai digital com en l'experiència directa.
Així, un seguit de propostes teatrals d'aquesta edició integren la comunitat local. Parlem dels casos dels Insectotròpics, Vero Cendoya, Carla Rovira, Quim Moya o Leire Mesa convidant a participar el públic dins l'espai escènic o en la preparació dels treballs.
A més, l'espectador també pot participar de l'intercanvi d'opinions i idees en els nous Vermuts escènics: Cada matí a les 13h amb els crítics de la plataforma digital Recomana.cat o els #tuiteatreros, permetent una reflexió conjunta del que es veurà o s'ha vist. Pel que fa a la presència digital, la Fira proposa una selecció d'influencers, els #FiraTàrrega Voices, 5 persones amb criteri cultural sòlid i amb un perfil molt actiu a les xarxes socials que ens ofereixen la seva visió de FiraTàrrega. FiraTàrrega compta amb una enorme presència virtual a les xarxes socials. Els perfils de Fira a Facebook, Twitter i Instagram són una manera d'acostar al públic digital l'esdeveniment amb l'objectiu de generar sinergies abans de la Fira, durant i un cop acabada.

Variacions en el programa publicat

Per raons alienes a l'organització l'espectacle Sifonòfor d'Animal Religion se substitueix per Caída Libre de Sharon Fridman al mateix espai i en els mateixos horaris. D'altra banda els espectacles Durango 66 de Teatro Línea de Sombra i Cadàver Exquisit de Vol de Ment, queden cancel·lats.

Cerca al web

×