Blog de FiraTàrrega

RSS

General 30/01/2013 Mike Ribalta

El valor afegit de les fires

Per Mike Ribalta, Àrea de Professionals de FiraTàrrega
Tove Sahlin i Cristina Salvador i Branera al debat obert “Bring the Ice” a FiraTàrrega 2012
S’ha creat un nou col·lectiu a Catalunya: eQuals, plataforma per a la igualtat de gènere en l’àmbit cultural. L’impulsen dones actives que participen en la gestió cultural del país. Entre d’altres, Cristina Salvador, Antonia Andugar, Mònica Arús i Semolinika Tomic de l’Antic Teatre, on es va fer l’exitosa posada de llarg.
Monica Terribas va parlar de la eQualitat (que no igualtat) en la societat actual, en una presentació-col·loqui amè, com ens té acostumats, i després una altra dona, Macarena Recuerda Shepherd, va presentar un extracte de l’espectacle Greenwich Art Show, del qual se’n parlarà molt aquest 2013.
FiraTàrrega va ser convidada per apadrinar la criatura, ja que la idea d’eQuals va néixer en el marc d’un debat obert amb professionals dels països nòrdics que es va fer en la darrera edició. L’activitat va provocar una trobada entre professionals catalans i nòrdics, però també va desencadenar en les participants catalanes la necessitat de posar aquesta qüestió a l’agenda cultural de Catalunya. EQuals n’és la resposta.

En la seva (ja llarga) història, FiraTàrrega ha estat lloc de creació de projectes. A Tàrrega, els professionals britànics -fidels a Fira- van posar les bases del que actualment és ISAN (Independent Street Arts Network); la Fira va ser el model per a la reinvenció del festival Mirabilia d’Itàlia en trobada professional (amb lunch-meeting inclòs!), que, recentment ha rebut una subvenció de la Unió Europea; la vitrina Irlandesa va provocar la trobada dels professionals que l’any passat van crear l’Irish Street Arts o, més recentment, un sopar molt festiu va portar a programadors europeus a fer un projecte europeu de mobilitat professional. Aquests casos d’èxit demostren el paper que les fires tenen més enllà de ser espai de compra-venda i contractació d’espectacles.
De la importància de les fires i les trobades professionals, a Europa, ningú no en dubta. És una fórmula que rep suport tant dels professionals, que hi van conscients de la utilitat real d’aquest model de showcase, com de les institucions, que n’asseguren el finançament per garantir-ne la competitivitat. Només cal veure el llistat de catalans que el proper mes de febrer formaran part de l’expedició, organitzada per la Generalitat, a la Kulturboerse de Freiburg.
El que vull celebrar en aquestes línies és el valor afegit de les fires -i m’atreveixo a posar FiraTàrrega en el grup dels esdeveniments model- com a llocs de trobada, provocadores de sinergies, impulsores de relacions que van més enllà de les contractuals. Imagino que a aquestes alçades ningú ja no dubta que aquestes trobades generen un impacte econòmic i de mercat fins i tot més important que la contractació directa. Aquests contactes són els que garanteixen a les companyies tenir una cartera de projectes per superar el tancament d’aixetes dels temps de crisi, com el que patim actualment.
En l’Europa de la Creativitat que ha de començar aquest 2013, una de les voluntats de la Comissió Europea serà disposar d’estadístiques culturals fiables i de qualitat, conscients que la manca de dades harmonitzades i d’anàlisi dels fenòmens culturals és una de les principals debilitats del sector. Els nous sistemes d’estadístiques que Europa vol desenvolupar han de tenir en compte la seva contribució al desenvolupament d’una societat del coneixement en termes de la innovació i el desenvolupament del capital humà. La creació d’eQuals és una d’aquestes contribucions que és important d’analitzar.
Felicitats a les companyes de la iniciativa i llarga vida al projecte. Els padrins el seguirem i l’impulsarem amb les aportacions que siguin necessàries.
Seguiu-les al twitter: @eQualscat
Be Sociable, Share!

    Afegir un comentari

    Cerca al web

    ×