FiraTàrrega. Teatre al carrer

Actualitat de la fira

Notícies

← Altres notícies

Dilluns, 1 de de setembre de 2014

FiraTàrrega, compromesa amb la creació actual i la internacionalització

L'espectacle inaugural, La ira dels peixos, és una producció pròpia de la Fira que parla sobre l'enfrontament de dues cultures, que es podrà veure també a Barcelona la nit del 10 de setembre dins el marc dels actes del Tricentenari

Enguany la programació posa el focus en l'actualitat escènica de Centreeuropa

La Fira estrena dues línies de programació: Ondara Park, un pol dedicat als espectacles festius i d'animació, i Urban Nation, un espai per a la dansa urbana

En l'àmbit professional destaca la presència de molts professionals de diverses delegacions internacionals, amb especial protagonisme asiàtic, llatinoamericà i nòrdic

Tàrrega, 1 de setembre de 2014 · De l'11 al 14 de setembre FiraTàrrega mostrarà el seu treball com a plataforma que entén les arts del carrer com un espai multidisciplinari, i que es presenta com un catàleg d'experiències. Durant quatre dies, una vuitantena de companyies es reuniran a la capital de l'Urgell per oferir al públic l'oportunitat de conèixer la creació escènica més actual. I no només pel que fa al teatre de carrer: FiraTàrrega aposta també per la contemporaneïtat dins de la sala, per les arts del moviment -el circ i la dansa- i la diversió amb una clara voluntat inclusiva, comptant amb dos nous pols de programació: Ondara Park i Urban Nation.

FiraTàrrega no és només un espai d'exhibició, i dura molt més de quatre dies. És motor de l'activitat artística en l'àmbit europeu, ja que no només programa sinó que incita l'excel·lència en l'àmbit de la creació en l'espai públic. La Fira aposta per una creació d'autor, compromesa, inclusiva i transnacional, donant suport a propostes amb un accent marcadament personal, amb el seu Programa de Suport a la Creació, del qual en resulta una part important de la programació oficial. 13 de les companyies que estrenen els dies de la Fira han comptat amb l'acompanyament i la participació en la producció de FiraTàrrega.

Si l'any passat FiraTàrrega va dedicar l'edició a la dansa de carrer, aquest 2014 posa el focus en els espectacles de carrer que prioritzen els codis teatrals, com és el cas de l'espectacle inaugural, La ira dels peixos, una reflexió sobre la diversitat cultural i la resistència dels pobles. Per primer cop en 34 anys, la Fira estrena amb un espectacle de producció pròpia, dirigit pel creador xilè Ignacio Achurra. El muntatge es podrà veure a Barcelona el dia 10 de setembre, en el que serà l'acte central de La Nit Blanca que se celebrarà per commemorar el Tricentenari dels fets de 1714. La ira dels peixos es representarà a les 21:30h al Parc de la Ciutadella, i els dies 12, 13 i 14, el muntatge es podrà veure a la Plaça Hort del Barceloní de Tàrrega.

FiraTàrrega ha convidat en aquesta edició diversos creadors de la República Txeca, Polònia, Hongria i Eslovàquia, en un focus centreeuropeu on hi ha un moment d'efervescència. Entre tots aportaran 5 peces a la programació que representaran l'actualitat escènica d'aquest gran focus. Cada producció destaca per la seva singularitat, i també per la joventut dels seus equips creatius. Entre els participants, es podrà veure l'espectacle que reflexiona sobre la vellesa Sergeant Tejnorová & The Commando, en què cinc ballarins d'edat avançada pugen a l'escenari per parlar de la vida a partir dels 50, a l'espectacle Edge, en una coproducció entre els 4 països convidats a la Fira. Per altra banda, VerTeDance / Jiři Havelka / Clarinet Factory, vinguts de la República Txeca, presentaran l'espectacle de dansa Correction. En una altra categoria s'ubica el treball dels polonesos Teatr KTO i el seu The Blind, inspirat en l'Assaig sobre la ceguesa de José Saramago, considerat un dels espectacles de teatre de carrer més importants de l'escena internacional actual.  

FiraTàrrega més participativa

A més a més, com a novetat, la Fira estrena dues noves línies de programació: Ondara Park, una nova secció de la programació oficial que agrupa espectacles de to festiu, i Urban Nation, les nits de la plaça de les nacions que tindran la dansa urbana com a gran protagonista. Ondara Park agruparà les propostes més lúdiques del programa, que prometen diversió i entreteniment assegurats, dirigits a tots els públics. La zona tindrà tres espais d'actuació: la Fassina, el carrer Migdia i el parc del Reguer. La programació matinal es dirigeix a un públic familiar, i seguirà de nit, on les peces amb vocació popular continuaran amb un música i espectacles festius. FiraTàrrega vol fer així una programació inclusiva, pensada per un públic ampli i cada vegada més gran.

Per altra banda, la proximitat amb els espectadors s'ha dut a terme fent partícips els habitants de Tàrrega. Així, Amantis ha preparat Som, un espectacle en què ha comptat amb l'Associació Alba, una entitat que treballa per millorar les vides de persones amb discapacitat psíquica, física i mental. En aquesta mateixa direcció, l'hongarès Martin Boross, amb la companyia Stereo Akt, proposa un espectacle en què nous ciutadans targarins, persones immigrants, formen part del projecte i posen en escena la seva realitat, els seus somnis i les seves pors, que porta per títol Close Encounters of the Different Kind. L'acció ha estat possible gràcies a la col·laboració de l'Oficina d'Acció Social i Ciutadania de l'Ajuntament de Tàrrega.

L'activitat professional a la Fira

La 34a edició és la que compta amb més activitats professionals, més delegacions participants i més trobades i presentacions per facilitar la promoció i el contacte de companyies i professionals. Concretament, la Fira comptarà amb la participació de molts professionals internacionals que participen per primera vegada a FiraTàrrega, en el marc de diferents accions impulsades amb la col·laboració amb diverses entitats. Una de les delegacions portarà diversos professionals d'Àsia, amb 3 organitzacions de la República de Corea i 5 organitzacions japoneses que acudeixen a la Fira per primera vegada, encapçalades pel Mercat d'Arts Escèniques de Yokohama TPAM. La iniciativa és una nova aproximació de FiraTàrrega al mercat asiàtic, en el marc d'un projecte amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Pel que fa la resta de delegacions, la fira comptarà amb la presència de Finlàndia, amb 12 promotors que participen a l'estand de CircusInfo Finland; Itàlia, amb 13 programadors de 6 entitats de l'associació C.U.L.T. - Danzarte i Europa, que compta amb 12 entitats de Circostrada, una xarxa d'arts de carrer i circ del qual la Fira és membre.

A més, aquesta edició destaca per la participació de 15 professionals internacionals que participen per primera vegada a una trobada de xarxes d'arreu del món, en un encontre per a l'intercanvi amb associacions i xarxes catalanes i espanyoles que té com a objectiu d'obrir portes per a la promoció de les companyies artístiques de l'Estat a nous mercats internacionals. Entre les entitats participants destaquen APAA, (Nova York), el Performing Arts Market de Yokohana (Japó), el Golden Mask Festival i la Unió de teatres, (Rússia), els mercats i xarxes principals de Llatinoamèrica (Mèxic, Colòmbia, Xile, Argentina, Uruguai, Brasil). A la Llotja s'han programat 30 presentacions de companyies, entitats, xarxes, i projectes. El dijous 28 d'agost ja s'havien acreditat a FiraTàrrega 614 professionals de 343 entitats.

Cerca al web

×