FiraTàrrega. Teatre al carrer

Actualitat de la fira

Notícies

← Altres notícies

Dimarts, 26 de d’agost de 2014

FiraTàrrega 2014 aposta per les experiències úniques

FiraTàrrega presenta en aquesta edició una àmplia oferta d'espectacles que busquen relacionar-se amb l'espectador de manera no-convencional

Tàrrega, 26 d'agost de 2014 - Hi ha vivències que només es poden experimentar a FiraTàrrega. Durant els quatre dies de fira, a la capital de l'Urgell s'hi poden viure experiències úniques. La Fira s'arrisca i proposa una sèrie d'espectacles que trenquen les convencions, i creen una nova relació entre el creador i l'espectador. Gran part de la programació està integrada per propostes dirigides a un públic disposat a deixar-se sorprendre, inconformista, en què l'espectador assumeix un nou paper i l'espai es converteix en part indiscutible del missatge.

Tres espectacles sobre el fet migratori

FiraTàrrega compta aquest any amb una secció oficial on s'hi poden trobar diversos espectacles que volen trencar els esquemes de la convencionalitat. Tres d'ells fan servir els nous llenguatge per parlar d'una temàtica ben vigent a la nostra societat: la immigració.

La primera proposta és de foradelugar, una companyia que es defineix a ella mateixa com a "teatre desubicat". A Tàrrega presentarà El rei Gaspar, en què el personatge reparteix publicitat en un carrer comercial. Però, qui hi ha darrere la barba d'estopa? Inspirat en el llibre homònim de Gabriel Janer Manila, foradelugar construeix un espectacle que explica la història d'un lluitador que aspira a una vida millor per a ell i la seva família. Una reflexió sobre la immigració que permetrà a l'espectador conèixer la vida amagada del seu protagonista i viure en primera persona  els seus pensaments, els seus sentiments, els seus records, els seus desitjos i els seus somnis.

La companyia Obskené proposa, conjuntament amb la companyia mexicana Teatro Ojo, la Gran rifa d'un fabulós viatge a Mèxic, una proposta que interpel·la els ciutadans per fer-los participar aportant objectes que els resultin imprescindibles per reconstruir la seva llar. Els participants entraran en el sorteig d'un viatge per a una persona a Mèxic, que recrearà la ruta dels exiliats catalans de la Guerra Civil, de Veracruz a Mèxic DF. Els interessats poden participar al sorteig a partir de dimecres dia 27 aportant un objecte imprescindible per reconstruir una nova llar lluny de casa, a l'antiga seu de Càritas, al C/Mestre Martí nº19 (Espai Sinaia). La proposta consta de tres parts: una instal·lació dels objectes a l'antiga seu de Càritas a Tàrrega, una gala que inclou el sorteig del viatge on els participants explicaran perquè han elegit els objectes i el viatge pròpiament dit, que inclourà trobades amb alguns fills d'exiliats i visites a indrets relacionats amb l'exili republicà.

Close Encounters of the diferent kind és la proposta de Stereo AKT, que té com a premissa una invasió alienígena a la terra, portada a terme per un grup d'extraterrestres de diferents galàxies i amb aparença humana. En l'establiment de la seva nova llar afronten diferents reptes, com el de la comunicació amb els humans. El nou treball d'aquesta companyia hongaresa, dirigida per Martin Boross, en coproducció amb FiraTàrrega, és un site specific que tracta sobre la distància, la imprevisibilitat, la seguretat i la familiaritat i que involucra un col·lectiu d'immigrants locals. Un espectacle de teatre gestual i visual que incorpora música en directe, dansa i videoart, que ha comptat ambla col·laboració de l'Oficina d'Acció Social i Ciutadania de l'Ajuntament de Tàrrega, que ha possibilitat la recerca de ciutadans nouvinguts a Tàrrega per a la seva participació com a actors no professionals.

Altres espectacles no convencionals de la Secció Oficial

Per altra banda, l'espectacle Me va gustando, proposa una recerca en què quatre artistes exploren els límits del flamenc a través de la paraula, la música i el ball, proposada per Marco Vargas i Chloé Brûlé. Una experiència d'encontres, complicitats i contrastos en la qual cada artista s'expressa amb el seu propi llenguatge. El projecte Arsènic Creació presentarà a Tàrrega La nit just abans dels boscos, en què un home prova de retenir un desconegut que ha abordat a la cantonada. Li parla del seu univers, un suburbi on sempre és fosc, on se sent estranger, on ja no es treballa. Li parla de tot, fins i tot de l'amor, com només se'n pot parlar a un desconegut com aquell, silenciós, immòbil.

Rudo, de Manolo Alcántara, busca nous llenguatges a partir del circ, però des d'una perspectiva íntima i propera. Un home construeix torres i figures amb pesades caixes de fusta. Busca construir el desequilibri perfecte. Moviments calculats, distàncies exactes, respiracions sostingudes, enginyeria poètica, equilibris precaris, fragilitat constructiva... Tot plegat, adobat amb un acompanyament musical molt especial i on el públic experimenta el risc en sentir el límit dels moviments a la seva pròpia pell. Un homenatge al món arriscat, rude i efímer del circ clàssic.

Experiències concebudes des de i per a FiraTàrrega

La secció de programació que més s'identifica amb la recerca i la investigació escèniques, són aquelles que formen part del Programa de Suport a la Creació, inclou una sèrie de proposes úniques. Una és SOM, proposada per Amantis. Una experiència escènica interdisciplinària amb l'entitat local Associació Alba de Tàrrega, que treballa per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat psíquica, física i mental.

Chicken Legz d'Animal Religion, és una proposta de circ i moviment que té lloc en una granja i que es combina amb la música electrònica. Els integrants d'aquesta companyia afirmen que no creuen en l'ésser humà, sinó en la bèstia que habita i controla el nostre interior. Per la seva banda, una companyia ja assídua a FiraTàrrega, Kamchatka, proposarà Fugit, una preqüela que s'ubica a l'inici de la trilogia integrada per Kamchàtka i Habitaculum, i en què el públic és citat en un lloc inesperat per iniciar un viatge sorprenent. Una aventura on la geografia de la pròpia ciutat es converteix en un laberint ple d'experiències.

Finalment, LAminimAL ha dut a terme dins del programa La Supervivéncia de las luciérnagas, basat en el text breu Legión de Juan Mayorga i inspirada en els últims escrits de Pasolini on els espectadors són convidats a fer un recorregut pel nostre passat més recent, el de la transició espanyola. Un exercici que convida a conèixer diferents perspectives d'una mateixa història

Amb la mirada cap al futur

La Fira segueix col·laborant amb companyies que han passat pels seus escenaris -o, més ben dit, pels seus espais-. La companyia Vaca35, una de les grans sorpreses de l'edició 2013, es troba en aquests moments a la Nau Ivanow de Barcelona, treballant en el concepte del seu nou espectacle. La companyia va presentar l'any passat, dins del marc del Focus Mexicà que proposava la Fira, Lo único que necesita una gran actriz es una gran obra y las ganas de triunfar, una adaptació lliure i actualitzada de l'obra Les criades, de Jean Genet.  Una mostra de com la Fira continua i potencia les seves col·laboracions i contactes, en aquest cas amb una coproducció de la companyia amb Nau Ivanow i FiraTàrrega, que es podrà veure a la propera edició de FiraTàrrega, el 2015.

El rei Gaspar, de la companyia foradelugar

Cerca al web

×