FiraTàrrega. Teatre al carrer

Actualitat de la fira

Notícies

← Altres notícies

Dimecres, 16 de de novembre de 2022

Els projectes d'Alejandro Santaflorentina i Nico Jongen han estat seleccionats en la tercera convocatòria del programa Hivernem

► El projecte d'Alejandro Santaflorentina i la companyia Última està centrat en una investigació per determinar com interaccionen l'espai públic i el món vegetal, imaginant contextos on els humans no ens situem en el centre del relat. El projecte de Nico Jongen vol investigar al voltant dels incendis en relació amb la ciutadania i l'imaginari col·lectiu.

► El programa Hivernem de FiraTàrrega i l'Institut Ramon Llull pretén fomentar la recerca per a l'escriptura de creacions artístiques vinculades a les arts escèniques i a l'espai públic.

Tàrrega, 16 de novembre de 2022. Els projectes d'Alejandro Santaflorentina i Nico Jongen s'han endut la tercera convocatòria del programa Hivernem impulsat per FiraTàrrega i l'Institut Ramon Llull i a la qual s'han presentat 19 candidatures de diferents projectes que han abordat en la seva majoria temàtiques com l'arquitectura, les identitats i la crisis climàtica vinculades a l'espai públic.

L'objectiu d'aquest programa és contribuir al desenvolupament de processos d'escriptura en les millors condicions, a través de la recerca, l'intercanvi de coneixement i la mentoria amb experts que garanteixin l'excel·lència de l'escriptura, la investigació i la creació.

El projecte presentat per Alejandro Santaflorentina, integrant de la companyia Última, juntament amb Clàudia Barberà i Noemí Costa, porta per títol Idil·li i es tracta d'una investigació per determinar com interaccionen l'espai públic i el món vegetal, imaginant contextos on els humans no ens situem en el centre del relat. Inspirant-se en els Idil·lis del poeta grec Teòcrit, el projecte planteja una recerca al voltant de la complementarietat de la ciutat i el camp.

Incendis, el projecte de Nico Jongen, vol investigar al voltant dels incendis en relació amb la ciutadania i l'imaginari col·lectiu. La recerca posarà el focus a fer entrevistes a habitants de diferents parts del territori, professionals que orbitin al voltant del camp, el medi ambient i els incendis. En un món abocat a catàstrofes naturals a causa del canvi climàtic, Incendis té com a objectiu reflexionar al voltant d'accions comunitàries que imaginin relats de futurs esperançadors.

La comissió de selecció ha considerat que els dos projectes complien amb escreix els objectius especificats a les bases de la convocatòria sobretot en relació a l'interès de la temàtica proposada. A més de destacar per ser creadors que formen part d'una generació jove interessada en l'espai públic i posar el canvi climàtic i el medi ambient al centre, així com implicar la ciutadania dins del procés de recerca. Es tracta doncs de dues propostes coherents i amb mirada contemporània.

Aquesta comissió estava integrada per persones representants de FiraTàrrega, l'Institut Ramon Llull, l'Institut d'Estudis Baleàrics i un representant extern de l'àmbit universitari.

Els artistes es beneficiaran del marc temporal d'un any (1 gener 2023 - 31 desembre 2023) per a completar la seva recerca i comptaran amb:

  • una aportació en metàl·lic de 5.770 EUR per projecte seleccionat.
  • assessorament per part de persones expertes en la matèria o disciplina objecte de cada proposta.
  • una residència de pensament de 5 dies, entre febrer i març de 2023, a FaberLlull (Olot), amb desplaçament, estada i manutenció coberts pel programa.
  • una residència de treball de 5 dies, entre abril i juny de 2023, a FiraTàrrega (Tàrrega), amb desplaçament, estada i manutenció coberts pel programa.
  • una residència internacional d'intercanvi de coneixement virtual o presencial, segons ho requereixi la metodologia de treball i el context entre juliol i octubre de 2023.

La presentació pública dels treballs finals de recerca es farà en el context de FiraTàrrega 2023 (del 7 al 10 de setembre).

ALEJANDRO SANTAFLORENTINA Poeta, dramaturg i mediador cultural. Llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, amb un màster internacional en Estudis Culturals. Combina la creació literària i escènica amb la docència i el disseny de projectes d'arts i educació. Durant 5 anys, ha treballat com a programador al Temporada Alta impulsant el projecte educatiu del festival, i com a docent a la Universitat de Girona, a càrrec d'assignatures de gestió cultural. Ha escrit i dirigit espectacles com Un buit d'emocions (Festival inund'Art 2021) i El cos es cola (Temporada Alta 2018). Crea l'agrupació Última amb l'objectiu d'impulsar projectes de recerca artística que indaguin en l'exploració de nous llenguatges expressius i noves formes de producció artística.

NICO JONGEN Estudia direcció i dramatúrgia a l'Institut del Teatre de Barcelona. Creador de la companyia Ça marche, amb qui desenvolupa diversos projectes coproduïts per festivals com el TNT de Terrassa, o el Festival Grec i espais escènics com la Sala Hiroshima, el Teatre Lliure o la Fundació Joan Brossa. Ha treballat com a dramaturg de la companyia La Veronal, Antes Collado, així com a ajudant de direcció de dramaturgs com Roger Bernat i directors de cinema com Julio Wallovits. En l'actualitat treballa en l'espectacle Behind the scenes que s'estrenarà al Festival TNT 2023.

FiraTàrrega i l'Institut Ramon Llull impulsen el programa Hivernem amb l'objectiu de fomentar processos de recerca en l'escriptura de creacions escèniques vinculades a l'espai públic.

Cerca al web

×