FiraTàrrega. Teatre al carrer

Actualitat de la fira

Notícies

← Altres notícies

Diumenge, 11 de de setembre de 2022

FiraTàrrega 2022 aglutina la creativitat amb la pulsió i l’espontaneïtat de l’espai públic

► Les xifres globals apunten una projecció del 75% d'ocupació dels espectacles de pagament que fins a les 14 h han registrat 15.038 localitats ocupades.

► FiraTàrrega 2022 acull 60 companyies nacionals i internacionals i 419 artistes vinguts de 8 països diferents.

► A l'esdeveniment s'hi han acreditat també 1031 professionals de 520 organitzacions i procedents de 25 països.

Tàrrega, 11 de setembre de 2022. La Fira en la seva essència. Es tanca una nova edició de FiraTàrrega, caracteritzada per la combinació d'una sèrie d'ingredients que dona com a resultat un esdeveniment de característiques singulars. D'una banda, la vocació d'un projecte anual caracteritzat per l'acompanyament de projectes artístics en l'àmbit de les arts de carrer i les creacions escèniques no convencionals, la selecció i presentació d'una programació eclèctica que recull l'estat actual de la creativitat escènica de l'àmbit internacional i una convocatòria sectorial rellevant en termes de trobada i intercanvi professionals. Tot plegat, sumat a l'interès per reivindicar l'apropament a una ciutadania amb ànims de recuperar l'esperi festiu del carrer i a posar en valor el territori en què es desenvolupa el projecte de la Fira.

Les dades concretes de l'edició 2022 -que tenia com a leitmotiv L'Inesperat- posen en relleu la vigència d'un esdeveniment amb 41 anys de trajectòria. FiraTàrrega recupera en aquesta edició la presencialitat i l'espai públic amb carrers plens de gent gaudint dels espectacles de carrer i les accions inesperades. La Fira preveu una ocupació del 75% en els espectacles de pagament (un total de 15.038 localitats ocupades fins a les 14 h, de les quals 10.358 (68,88 %) corresponen a la venda al públic i un 4.679 (31,11 %) a entrades professionals. En total hi ha hagut 47,60% de sessions exhaurides, amb espectacles com La Grutesca d'Escarlata o Si tu te'n vas de la Cia. Pepa Plana que han esgotat totes les entrades, i una quinzena espectacles més amb la pràctica totalitat de sessions exhaurides. Pel que fa a la zona d'acampada s'hi han registrat un total de 1.745 usuaris.

Els espectadors han gaudit de 62 propostes escèniques nacionals i internacionals, en 25 espais d'exhibició i 60 companyies, 17 de les quals formen part de l'espai Territori Creatiu i els programes Suport a la Creació (15) i Hivernem (2), respectivament. Tàrrega ha acollit aquests dies 419 artistes de companyies vingudes de 8 països diferents. 279 (59%) procedeixen de Catalunya, 80 (20%) de la resta de l'Estat espanyol i 60 (21%) d'internacionals. Una altra dada a destacar és que en aquesta edició, un 75% dels espectacles correspon a peces de carrer i un 25% a oferta de sala.

En l'àmbit professional podem destacar que FiraTàrrega Pro Catalan Arts es consolida com una cita ineludible en el sector de les arts de carrer i les arts escèniques, així com un punt de represa i trobada d'un sector que torna a estar en marxa tot i haver patit la sotragada de la pandèmia i les condicions sanitàries a l'hora de viatjar, així com una crisi econòmica global. L'apartat professional de la Fira constata un augment considerable de professionals acreditats respecte edicions anteriors i un notable relleu generacional, amb una presència destacada de gent jove vinculada a espais de formació escènica, la gestió cultural i l'àmbit artístic. Els vincles amb la resta de comunitats autònomes s'han vist reforçats i una presència important de delegacions internacionals han visitat FiraTàrrega, entre les quals hi destaquen països com el Regne Unit, Portugal, Itàlia o Irlanda.

La posada en marxa de la plataforma digital FiraTàrrega.pro afiança l'aposta estratègica per la digitalització que la Fira ha volgut fer per facilitar un contacte permanent i actualitzat entre tots els agents del sector els 365 dies de l'any. Pel que fa a La Llotja, espai d'exposició, punt de trobada i d'intercanvi professional, hi han passat un total de 1031 professionals acreditats (67,41% de Catalunya; 16,68% de la resta de l'estat i 15,91% internacionals), de 520 entitats del sector i provinents de 25 països.

En general FiraTàrrega 2022 ha estat una edició sense incidents destacats. S'han recuperat amb escreix les places i els carrers que s'han tornat a omplir de teatre i de públic, principal tret d'identitat d'una Fira que ha treballat un any més per a la dinamització de la creació escènica catalana i l'intercanvi artístic professional en clau nacional i internacional.

Cerca al web

×