FiraTàrrega. Teatre al carrer

Actualitat de la fira

Notícies

← Altres notícies

Dilluns, 2 de de setembre de 2013

FiraTàrrega 2013 connecta amb l’actualitat i reivindica la dansa en les Arts de Carrer

Toni Mira i el seu nou espectacle Transforma-T, de la companyia Nats Nus, tret de sortida a quatre dies d'intensa programació de teatre, circ, dansa, performance i nous llenguatges que fan de Tàrrega la capital europea de les Arts de Carrer. 77 espectacles de 8 països diferents, 26 dels quals són estrenes, 21 espais d'actuació, 300 representacions i prop de 700 professionals acreditats a una setmana de començar una Fira centrada en la vocació internacional, la riquesa de llenguatges i continguts i la connexió amb l'actualitat. Mèxic, país convidat de FiraTàrrega 2013: les noves produccions de companyies insígnia del teatre mexicà actual com Teatro Línea de Sombra o Teatro de Ciertos Habitantes es podran veure per primera vegada al nostre país

La programació de FiraTàrrega és sinònim d'Arts de Carrer. El seu catàleg inclou un conjunt de companyies que entenen l'espai on s'exhibeixen com un element essencial del seu discurs: habiten places, carrers o parcs; i també racons insospitats, sorprenents o poc coneguts del medi urbà que compartim. L'espai públic en totes les seves possibilitats espectaculars, i la ciutat com a motor d'activitat artística i com a pol de creació escènica són els protagonistes absoluts de FiraTàrrega. Els grans eixos de la programació de FiraTàrrega 2013 són la novetat, la riquesa de continguts i escriptures així com la vocació internacional de la majoria de les propostes que la integren. Una col·lecció de peces úniques que en la seva majoria estan estretament connectades, temàticament i formalment, als moments que vivim: per crítiques i compromeses; per innovadores o tecnològiques; per la seva voluntat d'arribar, essent molt personals, a públics globals.

Del 5 al 8 de setembre tindrà lloc FiraTàrrega 2013, la fira per excel·lència de les Arts de Carrer, un catàleg de disciplines que entenen l'espai on s'exhibeixen com un element essencial del seu discurs. Però el cert és que fa mesos que l'edició d'enguany està en marxa, i té uns objectius clars: descobrir al públic totes les possibilitats espectaculars de l'espai públic i convertir Tàrrega en motor d'activitat artística en l'àmbit europeu. Per aconseguir-ho, s'ha dissenyat una programació basada en la novetat, la riquesa de continguts i escriptures, la vocació internacional i la connexió directa amb l'actualitat. En aquest sentit, cal destacar que FiraTàrrega ha estrenat recentment nou web i que enguany reforça la seva presència a les xarxes socials.

Les tres columnes que sustenten la Fira d'avui dia -l'exhibició, la creació i la formació- es reflecteixen a la programació de manera transparent. S'han reorganitzat els continguts en tres noves seccions: una Secció Oficial, que comprèn espectacles de qualitat contrastada, el millor de la collita i un avanç del què serà la temporada; una secció anomenada Plataforma, mitjançant la qual podrem descobrir els treballs dels artistes que han estat participant en el programa de suport a la creació de FiraTàrrega; i un apartat dedicat als Workshops que han resultat de les múltiples i intenses experiències vinculades a la formació que s'ha dut a terme aquest 2013. A banda, un any més, FiraTàrrega acull el Programa Empresa, amb prop de 30 propostes presentades per 23 Arts, La Maleta dels espectacles i l'espai ADGAE.

FiraTàrrega reivindica la dansa com a Art de Carrer

Amb la clara voluntat de reivindicar el gènere com a disciplina molt propera i llenguatge necessari per a les arts de carrer, FiraTàrrega 2013 ha volgut inaugurar amb dansa. El tret de sortida de la programació d'enguany el donarà el dijous 5 al vespre l'espectacle Transforma-T, de la companyia Nats Nus, sota la direcció del català Toni Mira, una proposta inspirada en la nostra realitat més immediata, en el context social i polític que estem vivint i que té com a tema principal el canvi. La dansa, l'acrobàcia i el vídeo seran els protagonistes d'aquest espectacle de gran format que FiraTàrrega coprodueix amb l'Ajuntament de Saragossa-Festes del Pilar.

Focus mexicà: un recorregut escènic imprescindible

Cada any, FiraTàrrega posa atenció a la producció escènica d'una regió, nació, país o continent, d'acord amb la seva voluntat d'internacionalització i d'establir vincles amb professionals d'arreu. Aquest any és el torn de Mèxic, que tindrà una presència transversal que es concreta en tres grans pilars: sis produccions excepcionals mexicanes s'inclouen dins la programació, desembarcament de diversos professionals mexicans vinculats amb esdeveniments culturals i una jornada per a professionals (dijous 5 de setembre) centrada en diverses taules de debat sobre la situació escènica al país centre-americà. Pel que fa a les produccions mexicanes seleccionades per la programació de FiraTàrrega 2013, són espectacles de carrer, de sala i site specific. Experimentarem l'estrena a Europa de les noves creacions de gran companyies ambaixadores del teatre mexicà actual com són Teatro Línea de Sombra o Teatro de Ciertos Habitantes. També es presentarà en primícia el darrer espectacle del Centro Nacional de Teatro, dirigit pel Richard Viqueira.

Activitats professionals

Fidel a la seva filosofia de ser un certamen eminentment transversal on convergeixin les inquietuds dels ciutadans i també de les companyies i professionals del sector, FiraTàrrega ha previst, de nou, activitats especialment dirigides a aquests últims. Així, la Fira es consolida com a centre de jornades, presentacions i reunions d'associacions, enteses aquestes com a espais d'intercanvi i reflexió entre els professionals de tot el món de les Arts Escèniques en general i de les Arts de Carrer en particular.

De fet, aquest és un dels grans objectius de FiraTàrrega, i enguany s'ha fet un pas més i s'han diversificat i ampliat les activitats dedicades als professionals. 660 professionals de 368 entitats diferents s'han acreditat hores d'ara per aquesta edició. D'aquest total, 355 són catalans, 122 provenen de la resta de l'estat espanyol, i 183 són estrangers.

La majoria d'activitats es duran a terme a La Llotja, un pavelló firal de 1.100 m2 amb estands, sales d'actes, llocs de trobada i els serveis necessaris pels professionals i la premsa, que serà en definitiva l'epicentre de les relacions professionals. Les activitats programades inclouen taules de debat centrades en la producció escènica mexicana, el Lunch Meeting del Departament de Cultura que tindrà lloc per vuitè any consecutiu i una jornada de formació en comunicació digital (posicionament i promoció digital), entre d'altres.

Les Arts de Carrer: panorama d'infinites possibilitats artístiques

Sota el nom de Plataforma FiraTàrrega s'han inclòs en la programació de l'edició 2013 els vuit espectacles que formen part del Programa de Suport a la Creació de FiraTàrrega amb una major projecció internacional i que demostren sobradament que les Arts de Carrer tenen infinites possibilitats. Les produccions que s'estrenaran comparteixen la voluntat d'aportar oxigen al panorama actual, ja sigui des de posicions experimentals o populars. L'espai més arriscat el protagonitzen les companyies que han participat als Laboratoris de Creació: Insectotròpics, Joan Català i Macarena Recuerda Shepherd. D'altra banda, la paraula del dramaturg català més traduït a l'actualitat, Esteve Soler, s'escamparà per tot Tàrrega a Contra la ciutat en una experiència a cavall entre les Arts Visuals i les Arts Escèniques, molt crítica amb la ciutat deshumanitzada que avui dia habitem. Ârtica serà també un dels espectacles importants d'aquest 2013, es tracta de la darrera producció dels Ponten Pie, una experiència de petit format de gran volada poètica. La part més lúdica d'aquest apartat la protagonitzaran els italians Ondadurto Teatro, amb una aproximació irònica i festiva als contes populars.

Altres novetats essencials a tenir en compte en la programació oficial de carrer són Street M[u]F, del músic David Moreno; Entre tu i jo, de la coreògrafa Mar Gómez; Abcisse, del creador Jordi Galí; o Carnaval, dels bascos Cielo Raso, i que comptarà amb la participació dels ballarins Igor Calonge, Daniel Abreu i Dácil González. Pere Faura, Company Chameleon, la Fundación Collado-Van Hoestenberghe o Ertza, entre d'altres, són alguns dels noms que completaran la programació de carrer d'aquest 2013.

Teatre de la ubicació i teatre de sala

La programació site specific (teatre de la ubicació) comptarà amb noms coneguts i d'altres per descobrir. Els xilens Teatro del Niño Proletario tornen a Tàrrega amb El otro, un espectacle en el qual plantegen una història de gran impacte emocional; els balears Res de Res presentaran (remor), una peça de moviment inspirada en l'experiència de la vida en la cel·la d'una presó; els andalusos Trasto Teatro compartiran la vivència d'una vetlla en la punyent Los satisfechos; i la catalana Txell Roda presentarà un recorregut-experiència per la obra de Manuel Vazquez Montalbán a partir del personatge de Pepe Carvalho a Carvalho contra Vázquez Montalbán.

Una representació de la millor dansa i circ que es fan a casa nostra, deixant algun espai a les dramatúrgies híbrides, recorrerà la programació de sala. Entre d'altres propostes, comptarem amb noms com la coreògrafa i ballarina Sol Picó, amb el sincer, convuls i esperançat Memòries d'una puça; el clown Leandre que amb Rien à dire obrirà les portes de casa seva al públic; els valencians PanicMap i la seva aventura tecnològica Harket [Protocolo]; Psirc amb la versió de sala d'Acrometria; o el sempre sorprenent Zirkus Frak/Jorge Albuerne, amb l'impactant Nomarramón.

Els Workshops FiraTàrrega: una porta als futurs creadors

La programació de FiraTàrrega 2013 es completa amb la participació dels alumnes que formen part dels diferents programes de formació en Arts de Carrer. Presentarem quatre tallers, dos com a resultat d'un treball realitzat pels estudiants del Màster de Creació en Arts de Carrer de FiraTàrrega i la Universitat de Lleida, en col·laboració amb els directors Paul Long (Metro-Boulot-Dodó) i Ignacio Achurra (La Patriotico Interesante); un com a conseqüència de la participació de l'artista català Ernesto Collado en el programa de formació d'actors del CUT (UNAM) a Mèxic; i, per acabar, la participació del grup Grupo Carro FC, que estrenaran In Forma Pauperis, en la qual compten amb alumnes de l'Institut del Teatre.

Per encarar tota aquesta programació, FiraTàrrega estableix acords i complicitats amb moltes i diverses entitats, festivals, teatres i iniciatives d'aquí i de fora, entre les quals cal destacar la important presència de la Fira al Festival Fringe de Madrid enguany, amb una representació de la programació, i els constants viatges a fires i festivals internacionals durant tot l'any.

Cerca al web

×