FiraTàrrega. Teatre al carrer

Actualitat de la fira

Notícies

← Altres notícies

Dilluns, 19 de d’agost de 2013

Més de 15 propostes de dansa i circ confirmen l’aposta decidida de FiraTàrrega 2013 per les Arts del Moviment

La companyia Nats Nus, sota la direcció de Toni Mira, donarà el tret de sortida a la 33a edició de la Fira amb un espectacle de gran format de dansa que vindrà seguit d'interessants propostes coreogràfiques com Memòries d'una puça, de Sol Picó; Push, del duo britànic Company Chameleon; o les estrenes de la Cia. Mar Gómez o de la companyia basca Cielo Raso. FiraTàrrega ha volgut donar enguany també un important protagonisme a les propostes de circ, amb un programa innovador i internacional. Espectacles brillants de sala com Acrometria, de Psirc,  o l'estrena de Cru, de la companyia Fet a mà, es complementaran amb propostes efectives de carrer integrades dins l'apartat de programació Plataforma FiraTàrrega. 

Com no pot ser d'una altra manera en una Fira ja consagrada d'Arts de Carrer, a FiraTàrrega 2013 hi tindran una destacadíssima presència les propostes del que coneixem com a Arts del Moviment, que són el circ i la dansa però també les performances i, en alguns casos, les propostes inscrites dins les noves dramatúrgies. L'edició d'enguany, de fet, vol donar un especial pes específic a aquestes disciplines
-més de 15 espectacles s'inclouen en les Arts del Moviment-, i bona mostra d'això és el fet que l'espectacle inaugural sigui, precisament, una proposta de dansa que, evidentment, encaixa perfectament amb els pilars de tota la programació de FiraTàrrega 2013: novetat, connexió amb l'actualitat, projecció internacional i multiplicitat de llenguatges.

Un gran ventall de propostes amb la dansa com a protagonista

El coreògraf i director català Toni Mira, amb la companyia Nats Nus, serà el responsable de l'espectacle inaugural, que porta per títol Transforma-T i s'inspira en la nostra realitat més immediata, en el context social i polític que vivim. Amb el canvi com a tema principal, aquesta proposta de gran format es basa en la dansa però també en l'acrobàcia i el vídeo.

Posteriorment, es podran veure interessants propostes de dansa de carrer com la de Candelaria Antelo & Arthur Bernard Bazin. Sota el títol Te odiero, aquesta companyia madrilenya presentarà una peça coreogràfica multipremiada i plantejada com a recerca d'un llenguatge propi basat en l'expressió física. Es tracta d'un treball que qüestiona els nostres límits com a humans i la comunicació elemental a través del moviment. Imaginació, humor i emoció són els seus ingredients principals.

Carnaval és la proposta de carrer que la companyia basca Cielo Raso estrenarà a FiraTàrrega 2013 i en la qual dos homes i una dona són engolits pel ritme frenètic del carnaval. Magnetisme, música i dansa en un espectacle en el qual el cos es converteix en eina única d'expressió, de plaer, de bellesa i també del que és grotesc.

Una altra estrena destacada serà la d'Entre tu i jo, de Mar Gómez, que suposa una nova incursió de la companyia en les coreografies concebudes per a espais públics. Una proposta que furga en un món privat ple de contradiccions on la convivència d'una parella es planteja com un segrest voluntari en el qual mai se sap qui segresta qui.

Del Regne Unit ens arriba Push, de Company Chameleon, un duo de ballarins especialitzats en l'espai públic que vam poder conèixer a la Fira, fa dos anys. La seva nova proposta, una coproducció entre Without Walls i Dance Initiative Greater Manchester, és una peça coreogràfica que explora el contacte interpersonal i la seva ressonància física i emocional.

4x4, de la companyia basca Ertza, agradarà especialment els joves. El seu objectiu és crear un espai en el qual la dansa contemporània abraci moltes altres disciplines i tingui com a premissa l'emoció sense artifici. En aquest cas plantegen una baralla de galls en forma de dansa urbana en la qual combinen el virtuosisme dels intèrprets amb una clara reivindicació: el dret a ser diferent.

D'Andalusia ens arribarà Por casualidad, de Marco Vargas & Chloé Brülé, que utilitzen un llenguatge propi emmarcat en el flamenc i la dansa contemporània. Aquest nou espectacle, concebut per a l'espai públic i ubicacions singulars, s'inspira en aquelles persones de les quals ens enamorem secretament per un instant. Persones que ens creuem per casualitat, que passen per les nostres vides fugaçment.

Sol Picó i la seva companyia duran a Tàrrega el seu espectacle de sala Memòries d'una puça, una particular visió sobre la decadència i la desolació. Una reflexió sobre l'actualitat vista com un huracà devastador que no ens permet avançar, i sobre la necessitat de canviar aquest món. La fantasia i l'absurd són els eixos bàsics d'aquest exercici coreogràfic sincer, convuls i esperançat alhora.

El circ, un altre dels gèneres imprescindibles

Els amants del circ gaudiran, i molt, de FiraTàrrega 2013, ja que el programa conté diverses "perles" de circ, tant de carrer com de sala, curosament seleccionades. Una d'elles és Acrometria, de Psirc, una jove companyia catalana que l'any passat va guanyar el Premi Zirkolika com a revelació de la temporada. Ara afronten un espectacle en el qual tres persones es troben atrapades en una realitat atemporal, una proposta que té un vocabulari escènic propi, interdisciplinari, que passa per l'acrobàcia, la dansa, la perxa xinesa o la manipulació d'objectes. Compta amb el suport de Process()s, un projecte de l'Euroregió Pirineus-Mediterrània.

Indomador és l'aposta de circ de sala que Animal religion estrenarà a la Fira. En un espai buit, un home intenta controlar el seu instint animal per descobrir qui és a través dels diferents estadis de la seva vida. Aquesta és una història que parla de la por i de l'acceptació d'un mateix a través del circ, la música i el moviment.

Una altra interessant estrena de sala ens arribarà de la mà de la companyia Fet a mà. El seu treball es basa en la fusió de teatre, dansa i acrobàcia, i a Cru plantegen un circ sense artifici, basat en el cos i en l'expressió dels sentiments per abordar la cruesa de les situacions que ens aclaparen, dels tabús socials i de les emocions fortes.

Leandre és el responsable de Rien à dire, un espectacle sense paraules, per a tots els públics, d'un pallasso internacional que observa la humanitat i que, en recrear-la, fa un maridatge personalíssim entre humor i poesia. Per últim, Jorge Albuerne (i Zirkus Frak) serà present a Tàrrega amb Nomarramón. És el darrer treball d'aquest creador que es mou entre el món del circ i del moviment. Es tracta d'un solo que planteja una relació íntima amb diversos ingredients: la figura de l'avi, la mort, l'atzar, el sentit de la vida i el rastre que deixem al nostre pas. Un exercici escènic on conflueixen la plàstica i el text, l'acció i el contingut, el ritme i el silenci. Aquest espectacle, que es presenta juntament amb l'Antic Teatre, va rebre el premi Zirkolika 2012 al Millor Espectacle de Sala.

Les Arts del Moviment dins la Plataforma Firatàrrega

L'apartat de la programació de FiraTàrrega 2013 titulat Plataforma -que suposa una cinquena part del total del programa- està integrat per una selecció de les propostes que s'han desenvolupat, al llarg de l'any, dins el Programa de Suport a la Creació. Es tracta de l'espai més innovador de la programació i inclou algunes propostes de circ que no podem deixar de tenir en compte i que són estrenes absolutes.

Una d'elles és Pelat, el primer espectacle en solitari del jove creador Joan Català. La seva proposta de carrer, que s'estrenarà durant els dies de la Fira, experimenta amb l'espai i el moviment per crear un diàleg entre la natura i l'individu, cercant la complicitat amb l'espectadorAquesta és una peça concebuda per a l'espai públic, on quatre persones desconegudes s'uniran a l'artista per treballar amb un mateix objectiu, en un ritual al voltant del que és efímer. Pelat és una coproducció  de FiraTàrrega i El Graner amb el suport del Festival Sismògraf (Olot), el Teatre Municipal de l'Escorxador (Lleida), Trayectos (Zaragoza) i el Festival TNT (Terrassa).

L'altra és Otradnoie.1, de la catalana Cia. Proyecto Otradnoie, que es dedica a la recerca d'un llenguatge on conflueixen el circ, el moviment, els objectes i els dispositius per produir i controlar el so. Otradnoie.1 fa referència a un món on impera l'oblit, farcit d'objectes que han perdut la seva funció i on predomina l'estupidesa... però ells ens faran veure que hi ha esperança. Aquest espectacle compta amb la col·laboració de la Fira del Circ Trapezi de Reus i Nau Ivanow. 

Propostes híbrides plenes de moviment

Incloses dins l'àmbit de les Arts del Moviment trobem també al programa de FiraTàrrega 2013 altres propostes que s'inscriuen en les  noves dramatúrgies o les performances ja que combinen diversos llenguatges. Ens referim, per exemple, a la performance Todos al patio, del coreògraf i ballarí Pere Faura, un espectacle multidisciplinari d'improvisació en el qual el públic proposarà els diferents ingredients (temàtica, accions, danses, música...) convertint-se així en autor, director i dramaturg d'una proposta que combina text, dansa, música i vídeo. Aquest espectacle es presenta conjuntament amb l'Antic Teatre.

Un altre d'aquests espectacles és Abscisse, la proposta que el ballarí Jordi Galí estrenarà a la Fira. Aquest enamorat dels gestos i moviments presents en el treball manual crearà una ficció arquitectònica en l'espai públic que té com a punt de partida tres intèrprets, unes escales, cordes i diversos trossos de fusta. És un exercici de gran magnetisme visual i que té com a resultat final la construcció d'una suggerent estructura complexa.

Per últim, cal fer referència a (remor), de la companyia balear Res de res. La seva és una peça que s'emmarca dins l'àmbit de les noves dramatúrgies, una experiència breu però intensa que l'espectador viurà dins una estructura de 35 m3 que evoca la cel·la d'una presó. Aquesta és una història de llibertat que fou premiada amb el Total Theatre Award al Festival Fringe d'Edimburg 2012.

*Us recordem que les entrades per tots els espectacles de sala de FiraTàrrega 2013 estan ja a la venda a través del web de FiraTàrrega, amb un 20% de descompte si s'adquireixen abans de l'1 de setembre: /fira/venda-entrades/

*Els horaris i espais d'aquests i de tota la resta d'espectacles estan disponibles al programa de FiraTàrrega 2013: /media/upload/pdf/programa-fira-2013_ok_editora_14_50_1.pdf

*Trobeu informació més completa sobre la totalitat de la programació al dossier de premsa de FiraTàrrega 2013: http://www.comedia.cat/proyectos/docu/dossier-premsa-firatrrega-2013-9872.pdf

Cerca al web

×