FiraTàrrega. Teatre al carrer

Notes de premsa

← Altres notes de premsa

Dimecres, 30 de d’agost de 2017

FiraTàrrega 2017: participa, actua, reclama, celebra i juga

En aquesta edició, que tindrà lloc del 7 al 10 de setembre, el fil conductor serà la participació, un dels trets distintius de les arts de carrer.

La Fira comptarà amb 52 companyies nacionals i internacionals que duran a terme 261 funcions en 23 espais d'exhibició diferents. A data de 25 d'agost, FiraTàrrega compta amb 765 professionals inscrits. 

L'acció comunitària urGENTestimar d'Ada Vilaró i Josep Perelló serà l'encarregada d'obrir aquesta edició. Aquesta peça inaugural, que pretén diluir les fronteres des de l'art i la ciència, tindrà una durada de 40 hores, una marató escènica que culminarà divendres dia 8 de setembre amb una acció final.

Del 7 a l'10 de setembre tindrà lloc FiraTàrrega 2017. Una nova edició que tindrà com a lema la participació. La Fira pretén anar més enllà en la lectura convencional d'aquest concepte i incidir de manera profunda en l'obertura de processos creatius, incorporar veus professionals externes, generar espais de reflexió i formació o bé donar la paraula a aquells que habitualment no la tenen. El leitmotiv de la participació segueix el trienni que subratlla els actius de les arts de carrer contemporànies, que va començar la passada edició amb la interculturalitat i que acabarà l'any vinent amb l'espai públic.

El conjunt de la programació ofereix un cartell ric en formats, gèneres i estils: una oferta per a tot tipus de públics i edats, on es presentaran els treballs de 52 companyies nacionals i internacionals, 14 de les quals han estat coproduïdes per FiraTàrrega. Durant els 4 dies de Fira, tindran lloc un total de 261 sessions, ubicades en 23 espais d'exhibició.

El programa de la Fira 2017 s'estructura en 5 seccions: Participa, on el component nuclear és la participació de la comunitat; Reclama, produccions que plantegen mirades, temes o debats tan necessaris com d'actualitat; Actua, propostes on l'espectador actiu tria i esdevé part de l'espectacle, amb l'experiència situada al centre de la creació escènica; Celebra, arts escèniques per a ser saltades, ballades, rigudes i cantades; i Juga, la Fira més lúdica, oberta a la descoberta de tallers, jocs i instal·lacions.

urGENTestimar: LA PARTICIPACIÓ COM A EIX VERTEBRADOR D'AQUESTA EDICIÓ

L'acció inaugural d'aquesta edició serà urGENTestimar, de l'artista multidisciplinària Ada Vilaró i el científic Josep Perelló. Un projecte artístic específicament concebut per a FiraTàrrega 2017, amb l'objectiu de minimitzar, des de l'art i la ciència, les fronteres que ens separen. La peça, que tindrà una durada de 40 hores, comptarà amb una sèrie de moments clau on es convida l'espectador a participar activament i culminarà el divendres a les 22.15h amb una gran performance final multidisciplinària amb la participació de Lídia Pujol, Joan Estrader, Xavi Lloses, Marta Galán, Chris Salter i els creadors de la peça.

Vilaró i Perelló proposen un desplegament basat en la participació comunitària que implica prop de 400 persones en una recerca artística i científica sobre l'amor, la convivència, el respecte i l'acceptació de l'altre des de l'espai públic. Aquest projecte implica la participació en el sentit més ampli de la paraula, ja que inclou tota la comunitat de Tàrrega i del territori en un projecte artístic.

Aquesta acció inaugural és una activitat d'activitats, una experiència compartida amb la gent del carrer i integrada per diferents moments clau i per diferents rituals: menjar, dormir, caminar, córrer, observar, compartir... Es convida la ciutat i els seus habitants a aturar l'activitat quotidiana i a posar en pràctica diversos moments de comunió que permetin posar-nos en relació amb veïns coneguts i desconeguts.

RECLAMA, ACTUA, CELEBRA I JUGA

Dins la secció Reclama trobem produccions com Màtria, de Carla Rovira, on la comunitat teatral i artística es fa partícip del debat polític necessari, tot reivindicant que la cultura pot (i ha de poder) parlar de tot. A través de l'afusellament del seu tiet avi l'any 1939 pel règim franquista i de la descoberta d'unes cartes personals dels seus darrers anys de vida, Rovira se situa al centre de la proposta per narrar la biografia de la seva família amb la memòria històrica, la dona, la mort i el silenci com a eixos principals i, posteriorment, parlar-ne amb el públic.

D'altra banda, l'artista visual i performer uruguaiana Valeria Píriz presentarà Diez de cada diez, una performance nascuda a partir d'una sèrie de 12 feminicidis ocorreguts a principis del 2015 a l'Uruguai i que posa en el centre del debat la violència cap a la dona, la violència de gènere i la violència en la seva expressió més simple (o més complexa). Per a dur a terme l'espectacle, Píriz ha treballat amb 16 dones de diferents edats i procedències, que han participat d'un taller previ.

A destacar també Pool (no water), dels Íntims Produccions, una peça visceral i impactant sobre la fragilitat de l'amistat, l'enveja, l'èxit i el significat de l'art en la vida dels creadors; The Meeting Point, de Patricia Habchy Company, una coreografia de gestos quotidians entre un home cec i una dona que cerca noves correspondències entre la informació visual, la sonora i la textual; o a X amor o Mujeres Áureas de mvmproduccions, espectacle de carrer que vol reconèixer els referents dramàtics oblidats de la literatura del Siglo de Oro, posant la dona en el centre de l'escena.

La companyia catalana Insectotròpics presentarà The legend of Burning Man, un viatge poètic i oníric, basat en fets reals, on la companyia fa una revisió d'un antic espectacle, Bouazizi, que explica la història d'un home del qual tothom ha sentit parlar, però de qui ningú en sap el nom. El videoart, la pintura, el teatre, la música en directe i la performance es fusionen en una producció multimèdia contundent i explosiva que cal veure movent-se per l'escenari 360°.

A la secció Actua hi haurà produccions com Bologna: Pasolini, de l'aclamada companyia de dansa La Veronal, que recrea en la seva coreografia l'assassinat de Pier Paolo Pasolini per a sentir, anomenar i entendre allò que no es vol veure. Les holandeses Woest ens proposaran Lucky shots, una peça coreogràfica on es demana als espectadors empatia i imaginació i Weibel Weibel Co. Breaking Point, un experiment circense sobre la possibilitat, la resistència i els límits. A Ningú no va als aniversaris a l'estiu, de Los Hermanos Picohueso l'espectador gaudirà d'una experiència immersiva en una esbojarrada festa que reflexiona sobre el que som i el que volem arribar a ser.

Cal destacar la peça Hamlet entre todos, de [ los números imaginarios ], on l'espectador participarà activament en l'escenificació d'un clàssic universal, com és el Hamlet de William Shakespeare. El públic és el protagonista, se submergeix en l'acció, esborrant qualsevol frontera possible durant les 4 hores de durada del casament entre el rei Claudi i la reina Gertrudis.

Els projectes d'aquesta secció que provenen del programa Suport a la Creació són, entre altres, Ferida, un projecte site specific, coproduït juntament amb el Festival Imaginarius de Santa Maria da Feira - Portugal, basat en la participació de 6 creadors, 3 catalans i 3 portuguesos. Sota la direcció de Julieta Aurora Santos de la reconeguda companyia portuguesa Teatro do Mar i la mirada externa d'Eva Marichalar, aquesta peça feta de peces sobre la memòria és fruit de la comunió d'aquests creadors de disciplines artístiques diferents. També han format part del programa Momentos estelares de la humanidad d'Eléctrico 28 que mostrarà, a partir del llibre de Stefan Zweig, una reflexió a cau d'orella sobre la història, el poder i les obsessions humanes de moments quotidians; o Lúcidos dels xilens La Licuadora, que repeteixen a la Fira per segon any consecutiu, en aquesta ocasió amb una experimentació escènica del cos en moviment, improvisació i efectes lumínics que apel·la els sentits i la percepció.

Harinera (te ganarás el pan con el sudor de tu frente) és el primer projecte del col·lectiu Harinera, liderat per Andrea Paz, exalumna del Màster de Creació en Arts de Carrer de FiraTàrrega que tracta el concepte de precarietat com a forma de govern. Conseqüències és la nova proposta de la cia. Moveo que trenca la distància entre el que mira i el que és mirat, entre el que viu i el que actua. Per la seva banda, la uruguaiana Pamela Montenegro presentarà Experimentación Psicobotánica, un encàrrec específic de FiraTàrrega sobre l'explotació agrària del territori, una crítica a la construcció del canal Segarra-Garrigues.

A Celebra cal destacar l'espectacle itinerant de percussió i pirotècnic Silence! de Les Commandos Percu; El mundo por montera de l'asturià Rodrigo Cuevas, un concert espectacle que revisa les arrels folk amb un discurs brillant i sexy que farà saltar pels aires la continència de la correcció; i Odisea'80 de Nacho Vilar Producciones, espectacle de carrer que ens transporta a l'Espanya dels anys vuitanta.

Les Nits Moritz complementaran la programació de FiraTàrrega a l'Ondara Park amb una selecció de propostes musicals com, per exemple, les formacions del territori La Terrasseta de Preixens, The Targarians i Carlitos Miñarro.

Finalment, a la secció Juga hi trobarem espectacles lúdics com Archipiélagos, Jardines Efímeros de Calamar Teatro o Sonarium de El Pájaro Carpintero i tallers com el de danses urbanes amb DJ Be Nil, que oferirà DNA Cia o el de lindy hop, a càrrec de Som Swing Tàrrega i la Doc Scanlon's Cool Cat Combo.

Cal destacar el treball de coprogramació que FiraTàrrega ha dut a terme amb la Mostra d'Igualada - Fira de Teatre Infantil i Juvenil per a oferir una finestra familiar, un programa de visibilització i internacionalització d'espectacles familiars catalans que renoven el paradigma de les arts escèniques per a nenes i nens en base a la qualitat, la innovació, la pluralitat temàtica i els nous formats escènics.

MÉS APROXIMACIONS A LA PROGRAMACIÓ DE FIRATÀRREGA

Per aproximar-se al gruix de la programació de FiraTàrrega 2017, a banda de la divisió per seccions (Participa, Reclama, Actua, Celebra i Juga), la Fira organitza els Itineraris Artístics, 10 recorreguts amb la finalitat de facilitar al públic la navegació pel programa de FiraTàrrega, que en aquesta ocasió són 10 cançons icòniques que conformen itineraris temàtics de referència.

Com a novetat, la Fira enguany també segmenta la programació mitjançant Itineraris per edats (espectacles per a tots els públics, per a nens d'entre 0 a 3 anys, a partir de 3, 6, 12, 16 anys i per a adults). Aquests itineraris es poden consultar a través del cercador del web de FiraTàrrega.

FIRATÀRREGA PRO: MERCAT D'ARTS ESCÈNIQUES

FiraTàrrega és un punt de trobada, debat, intercanvi i transacció; un veritable mercat internacional de les arts escèniques. El pavelló firal, amb estands d'exposició, permet als agents de les arts escèniques donar a conèixer els seus projectes. Enguany -a data de 25 d'agost- la Fira ha acreditat 765 professionals adscrits a 433 entitats relacionades amb les arts escèniques, de procedència nacional i internacional.

FiraTàrrega impulsa el Projecte RADAR, amb el recolzament del Programa de la societat estatal Acción Cultural Española (AC/E) para la Internacionalización de la Cultura Española (PICE). Aquest projecte té l'objectiu de posar en contacte professionals del sector internacionals i generar sinèrgies entre ells. Enguany FiraTàrrega acollirà un grup de 12 visitants professionals d'arreu del món: gestors culturals, directors, líders d'opinió i creadors de tendència, que provenen de festivals amb programacions innovadores i de qualitat.

Entre les activitats i presentacions d'enguany, destaca la Xerrada Creació i Memòria, on s'analitzarà la presència de la memòria a l'escena actual i la responsabilitat del creador en la revisió de la història. D'altra banda, la taula - vermut Arts escèniques i inclusió comptarà amb les companyies Patricia Habchy, Juneda Incursió i (Cia)3 que, en aquesta edició de Fira, incorporen persones amb diversitat funcional al seu equip creatiu.

La Plataforma d'Arts de Carrer presentarà el llibre El carrer és nostre. Una història de les arts de carrer a Catalunya d'Aída Pallarès i Manuel Pérez. Aquest llibre, publicat per l'Editorial Raig Verd, és un viatge per la història recent de les arts de carrer per entendre què són i què signifiquen i per reflexionar sobre què suposen per a tots nosaltres com a possible significació primera de la democratització real de l'art.

El Lunch Meeting organitzat per Catalan Arts serà el punt de trobada entre les companyies catalanes seleccionades al programa oficial de FiraTàrrega i els programadors internacionals acreditats a l'edició.

Cerca al web

×